Kaip Kriaučiukas su vokiečiais ėmėsi

Aug 26, 2013 17:27


Užėmę Lietuvą vokiečiai ilgą laiką daugelį vietos gyventojų stebino savo liguistu pomėgiu... švarai ir higienai.
Ką pasako jau vien smulkmenėlė, kad visų vokiečių "...gyvenamų namų durų rankenos būdavo apsiuvinėtos drobule ir kasdien tepamos karboliumi nuo užsikrėtimų."
O štai kaip jie siautėjo Skapiškio apylinkėse, kur, vos įsikūrę iškart įrengė pirtį sau ir vietos gyventojams:

"Vokiečiai pamatę nešvarų, apžėlusį seną žydą, įsikviesdavo pirtin, liepdavo nusimazgoti ir tada, ne "locka" plikai mašinėle nuvarydavo galvą ir barzdą. Po tokio apšvarinimo, kitas taip keistai atrodydavo, kad negalima buvo juoku tverti į jį žiūrint. Po miestelį vaikščiodavo toks beprotis Kriaučiukas, visas plaukais ir barzda apžėlęs. Jis su viskuo sutikdavo, tik už jokius pinigus barzdos nukirpti neduodavo. Jis labai norėdavo rūkyti ir jam labai patikdavo šautuvas, tačiau ir už šiuos daiktus, nė vieno plaukelio iš barzdos išpešti neduodavo. Vokiečiai žinojo šitą Kriaučiuko nusistatymą. Jie įsikvietė į pirtį, davė jam cigarų užrūkyti ir liepė nusimaudyti. Paskui nukirpo plaukus, o kai priėjo prie barzdos, tai vyko tikros rungtynės. Kriaučiukas buvo tvirto sudėjimo ir gan diktas vyras, tai jis iš rungtynių išėjo laimėtojas išvilkdamas iš pirties ant kūbrio du įsikibusius vokiečius."

Dar vokietukai vietinius stebino neįprastais apkasais...
"Taip, Račiupėnų kaime, stovėjusieji vokiečiai pradėjo kasti neva apkasus. Kaikurie kaimo gyventojai labai susirūpino, manydami, kad vėl grįžta frontas. Viena moterėlė, pasidrąsino, priėjo artyn ir lenkiškai paklausė kas čia bus. Vokiečiai suprato, ko ji klausia, tik žodžiais nemokėjo paaiškinti. Vienas jų pamojo pirštu, pasivėdėjo moterį prie pailgai iškasto griovio, greit nuleido viršutines kelnes ir atsitūpė.
- Tfu! Kad jie prasmegtų! - nusikeikė moteris. Iš to paaiškinimo visiems vokiečiams buvo gardaus juoko.



Iliustracijos: viršutinė - lietuvių valstietis Kalvarijos-Marijampolės apylinkėse, 1915 m. gegužė-birželis.
apatinė - vokiečių kariuomenės lauko tualetai Kelmės apylinkėse.

hm, pirmas pasaulinis, istorija, senoji spauda, karo istorija, keistenybės, senoji fotografija, įdomybės

Previous post Next post
Up