Передноворічні підсумки - Історичний рецидив

Dec 31, 2013 10:05





"Все, що має бути сказано, вже було сказано.
Але так як ніхто не слухав, все має бути сказане знову. "
Андре Жід

Звістка про події в Україні застала мене на на одному з Великих Антильських островів - Гаїті (або Еспаньола) у водах Карибського моря. Того самого, де роїлось від піратів у 17-му столітті. За іронією, саме на цьому острові відбулося чи не найбільше революцій, повстаннь та переворотів упродовж післяколумбового періоду. Після зникнення корінного населення індіанців таїно внаслідок колонізації та хвороб, завезених білими, острів наповнився чорними рабами. Їх завозили для роботи на плантаціях після втрати інтересу до острова через підкорення іспанцями Мексики та Перу. Іспанцям не вдалось втримати весь острів під своїм контролем, і західну частину прийшлось віддати французам.


Невдовзі після Великої Французької революції, раби у французькій частині, що назвалась Гаїті, вперше повстали. Рабство було скасовано і повстанці незабаром захопили й іспанську частину. Майже через пів століття, домініканці таки повернули собі державність внаслідок повстання. Була проголошена Домініканська республіка. Майже ціле 19-те століття минуло у численних заколотах, переворотах, змінах президентів та у розколі суспільства.




Все це продовжувалось аж до 1904 року, коли іноземні кредитори почали тиснути на уряд, вимагаючи повернення позик та процентів за ними. Врешті, уряд США перебрав контроль за фінансами Домінікани, внаслідок чого було повернено значну частину зовнішнього боргу. Але безлад в країні не припинявся, численні перевороти, зміни президентів, спроба США встановити військовий контроль - це виснажувало і людей, і економіку само собою.




І ось у 1930 році, внаслідок фальсифікацій на виборах, до влади прийшов генерал Трухільйо - бідняк, що з дитинства займався злодюжництвом та контрабандою, якось умудрився вивчитись у США та дослужитись до сержанта морської піхоти США. Режим Трухільйо контролював усі мас медіа та фінанси країни. І, як не дивно, досяг процвітання країни наприкінці 40-х - початку 50-х років. Але постійне фізичне знищення опозиції, жорсткий контроль за пресою призвели до тиску на диктатора з сторони світового товариства та накладення ембарго. В результаті цього та непередбачених витрат на озброєння, почався економічний спад.Офіційно, влада перейшла до рук брата диктатора, але фактично всім керував він сам. І ось у 1961 році, по дорозі до власної вілли, Трухільйо було вбито.




Але низка переворотів не припинилась, влада переходила з рук в руки, аж поки за підтримки центристської Ліберальної партії до влади у 2004 році не прийшов президент Фернандес, що обіймає цей пост вже третій термін поспіль. Правник Фернандес, що провів усе своє дитинство та юність у США, провів низку успішних реформ та домігся стабільності та економічного зростання.


А що ж Гаїті? Повстанських дух гаїтянців чомусь пригас, і після низки президентів, численних штормів та землетрусу, сьогодні ця країна рахується однією з найбідніших. Гаїтянські гастарбайтери нелегально працюють у Домініканській республіці.




У 2013 році уряд Гаїті "закликав" європейські держави виплатити репарації за рабство.




На такій ноті закінчується ще один рік. Хочеться побажати усім миру, добра, тепла, та історичної пам"яті.
З Новим роком, друзі!


Усі фото розташовано у випадковому порядку, не пов"язаному з текстом.

іх нрави, символічненько, поїзденьки, свято

Previous post Next post
Up