Особливості американської рибалки

Nov 04, 2013 14:05



Продовжуючи тему рибалки слідом за mamuka_miriuta та відповідаючи на його питання, перш за все треба відзначити, що рибалка в Україні та в США - це "дві великі різниці". І хоч мій особистий український досвід полягає у спостереженні рибалки в підлітковому віці, не думаю, що щось суттєво змінилось. Я не буду порівнювати, просто опишу те, що спостерігаю зараз.

Не можна виділити якусь певну категорію американців, що рибалять. Серед моїх знайомих є і люди з скромним достатком, що таким чином харчуються, і такі, для яких рибалка - це чисто хоббі, вони завжди відпускають рибу назад. Але рибалка може бути дуже дорогим хоббі, якщо пуститися берега. Вудки, гачки, грузила, волосінь, мухи на лосося, сумки то все носити - сума видатків може стати вражаючою. Та менше з тим, найважливіше - спіймати ту рибу.

В США рибу можна ловити всюди, де не заборонено. З деяких водоймів рибу забирати не можна, тільки "catch and release" (спіймай та відпусти). В такому випадку завжди на березі будуть стояти відповідні таблички з попередженням.


фото з: http://www.darrp.noaa.gov


фото з www.campgroundsigns.com

Причин, чому не можна брати рибу, може бути багато: забруднені водойми, недостатня кількість риби, паркова зона і т.д.
Крім заборон існують обмеження на види риб, кількість їх вилову на день, розмір та методи ловіння. Переважно навколо водойм є таблиці, де описані всі нюанси, але є й обмеження, що поширюються на всій території штату. Їх не важко знайти на відповідній інтернет сторінці.


Також необхідно придбати дозвіл на рибалку (fishing license), що продається майже на всіх заправках, спеціалізованих магазинах або онлайн. Ціни можуть бути різними в різних штатах, також для резидентів та нерезидентів штату. Наприклад, річна ліцензія в штаті Іллінойс коштує 15 доларів для резидента, 31.50 для жителів інших штатів. Діти до 16 років та інваліди не потребують ліцензії.  Самих дозволів існує "вєлікоє множество", включно з додатковим "штампом" на лосося.
Віскансин значно дорожчий штат, особливо для нерезидентів (50+ доларів на рік), і це й не дивно - рибалка в цьому штаті може бути просто фантастичною.

Тепер про місця, де я особисто побувала в Іллінойсі (стандартно на донку або на поплавок):
- ріка Іллінойс в околицях Starved Rock State Park (карпи гігантських розмірів, соми, окуневидні, судак)
- Pierce lake (соми, окуні різних підвидів, щуки)
- Fox river @ McHenry Lock and Dam (соми, окуні різних підвидів, щуки)
- різні дрібні озерця з стандартним набором окуневидних.

Віскансин значно цікавійший, бо тут можна зловити (у відповідний сезон) лососевих. Пригадую, в перші місяці перебування в штатах, знайомий приніс мені півлітровий контейнер червоної ікри, яку він роздавав усім, кого знав, бо сам вже дивитись на ту ікру не міг. Тоді мене це глибоко вразило, але в цьому немає нічого надзвичайного: в штатах регулярно заселяють різні види риб, щоб контролювати риб-хижаків чи паразитів. Так чавича (king salmon) була заселена у Мічіган в 1966 році. З того часу запаси регулярно поповнюються мальком.

Ловити лосося у Віскансині можна кількома методами: культурненько на причалі в центрі містечка Кеноша, наприклад, на поплавок або блешню.


Фото з http://en.wikipedia.org/wiki/Kenosha,_Wisconsin

В сезон тут можна побачити 30-50 чоловік, що стоять майже впритул один до одного. Ніхто їм не перешкоджає, навіть трубки для вудок на перила наварили:


фото з http://www.chitown-angler.com

Ось ця рибка була зловлена саме в Кеноші тиждень тому.


Інший вид рибалки на лосося - fly fishing або нахлистом, в струмках, що сполучені з озером Мічіган. Саме туди рветься лосось метати ікру і саме там (як кажуть місцеві) його найлегше зловити. Пуристи від риболовлі скажуть, що лосось в річці вже не той, що в озері, але яка, по великому рахунку, різниця.
Пару тижнів тому ми ловили у Лінкольн парку в містечку Расін на ріці Рут відразу перед малою дамбою, серед пари десятків  чоловіків у неопренових штанах по коліна у воді.




Вода просто кишіла рибою, як ще живою, так і тією, що піде на корм власним малькам




Ближче до дамби посередині ріки стояла табличка за якою вже не можні ловити, щоб не турбувати рибу.


Того дня нам трапився кінг і ще форель, повна ікри.




Оце багато хто питає, чи не можна на наш український манер без дозволів з сачком. Та чого ж не можна, все можна. Але якось воно не хочеться втратити машину через рибину. Закон в США краще не порушувати, бо "якось" не буде і взяток тут рейнджеру не даш. Якщо риба зачіпиться за гачок хвостом або іншою частиною - треба відпустити. Рейнджери постійно спостерігаютью Можуть просто стояти і рибалити поряд, як пересічний рибак, можуть сидіти десь в автівці і з біноклем слідкувати. Так, власне, було на Wisconsin River коло Petenwell Dam.


Дядько собі спокійно сидів у автівці, і коли один з рибаків попросив дружину потримати вудку, бо сам хотів сачком витягнути рибу - вискочив і попрямував до жінки перевіряти ліцензію. Згідно з правилами, людина без ліцензії не може навіть торкатись вудки.
Взагалі, рибалка на дамбі Петенвелл по-своєму унікальна: тут ловлять величезних щук і сомів. Нам зловились лише два півметрових сомики. А на човнах посеред ріки улов у інших був трохи цікавіший




Взагалі, Віскансин дуже красивий штат, особливо восени. Недарма все Чикаго дружно виїжджає у ці місця на вихідних. Тут є що робити поза рибалкою та мисливством.

українці в США, природа, США, рибалка

Previous post Next post
Up