БАЛТО-ЧОРНОМОРСЬКИЙ СОЮЗ У ЦИФРАХ

Jan 31, 2016 17:45



Ідея Балто-Чорноморського союзу має своєю підставою не тільки географічне розташування потенційних учасників або спільні проблеми та культурні особливості. Важливим аспектом БЧС є якісний прорив у економічному, демографічному та військовому потенціалі, який можуть здійснити його учасники, поєднавши зусилля.
Треба розрізняти так би мовити «базовий» БЧС, тобто ті країни, участь яких дозволяє в принципі використовувати цей термін (Україна, Білорусь. Польща, країни Прибалтики) та «великий БЧС» або «Східноєвропейський союз». БЧС у широкому розумінні передбачає залучення балканських країн (включно з Грецією) та країн колишньої монархії Габсбургів (включно з Австрією, яка з високою вірогідністю може стати західним полюсом європейського «Сходу»).
Отже, який сумісний потенціал країн «малого» та «великого» БЧС? Зауважимо, що не всі показники можна навести абсолютно точно через те, що йдеться про велику групу країн та дані про населення; ВВП та збройні сили мають властивість змінюватись або свідомо не афішуватись. До того ж коло країн «великого» БЧС є досить рихлим і являє собою певний бажаний максимум. Плюс порівняємо показники з країнами Європи та світу.
Населення: «Малий БЧС»: приблизно 95 млн. (2 місце в Європі, 13 в світі) «Великий БЧС»: приблизно 190 млн. (1 місце в Європі, 7 в світі) ВВП: «Малий БЧС»: приблизно 1500 млрд. дол. (8 місце в Європі, 15 в світі) «Великий БЧС»: приблизно 3500 млрд. дол. (2 місце в Європі, 6 в світі) Збройні сили (особовий склад): «Малий БЧС»: приблизно 370 тис. ( 2 місце в Європі, 13 в світі) «Великий БЧС»: приблизно 850 тис. (2 місце в Європі, 6 в світі)
Таким чином, ми бачимо потенційну силу, здатну претендувати не просто на регіональне лідерство, а й на статус гравця планетарного рівня.

геополітика, імперія, націоналізм, Україна, БЧС, Європа

Previous post Next post
Up