АВСТРІЙСЬКА АЛЬТЕРНАТИВА: СПАДЩИНА «ДУНАЙСЬКОЇ МОНАРХІЇ» (ч. 2)

Jan 24, 2016 23:06









Після падіння імперії Австрія продовжила відігравати не останню роль в політиці Східної Європи. Неодноразово підіймалося питання про гіпотетичну «Дунайську» або «Балкано-Дунайську» федерацію. Крім того, зберігались потужні монархічні настрої прогабсбурзького спрямування. В Угорщині, наприклад, реставрацію зупинила лише пряма загроза збройної інтервенції. Вже після падіння «совєтського табору» саме Австрія виділялася симпатіями до східноєвропейців. Сьогодні міцні зв’язки між нею та її східними сусідами охоплюють найрізноманітніші сфери життя.

Не варто забувати й безпосередньо про Габсбургів. Вони зовсім не зникли з політичної арени після падіння імперії. Син останнього правлячого кайзера Отто фон Габсбург був одним із провідних діячів руху за європейське єднання, депутатом європарламенту і особою, безпосередньо причетною до визволення Східної Європи від совєтської окупації (наприклад, він був головним організатором так званого «пан’європейського пікніка» на кордоні Австрії та Угорщини, який вважається репетицією падіння «берлінського муру»).
Важливо зазначити, що він ніколи не був прихильником того космополітичного монстра, яким є сучасний ЄС. Погляди Отто фон Габсбурга відображає міжнародна організація «Пан’європейський союз», головою та ідеологом якого він був більше 30 років. Вона має явно консервативне спрямування та спирається на гасла християнських цінностей, європейської ідентичності та збереження національного суверенітету окремих європейських націй.
Після смерті Отто головою династії став його старший син Карл фон Габсбург, який продовжує відігравати важливу неформальну роль у діяльності низки рухів та організацій консервативного спрямування. Крім того, важливим фактом є те, що його дружиною є представниця клану фон Тіссенів, однієї з найбагатших родин у світі. Родини, яка традиційно дотримується більш ніж консервативних симпатій.
Цікавим фактом є те, що старший син і спадкоємець Карла носить ім’я Фердинанд Звонімир, притому родина не приховує, що назвала сина «на знак глибокого зв’язку зі слов’янськими народами, що входили до складу імперії». Молодший брат голови династії Георг фон Габсбург осів в Угорщині, де став відомим громадським діячем та досить впливовою особою. Характерно, що на його весіллі були присутні президент та прем’єр-міністр Угорщини.
Резюмуючи, можна відмітити, що сучасні Габсбурги є родиною, пов’язаною з крупними політиками, бізнесменами та публічними діячами загальноєвропейського масштабу. На роль «колишніх» кандидатів на героїв «жовтої преси» вони аж ніяк не підходять. І тим цікавіший інтерес, який вони явно виражають до Східної Європи. Не варто забувати, що багато в чому ця родина є орієнтиром для низки кланів європейської еліти, що зберігають цілком реальний вплив і досі.

http://vk.com/id40985756?w=wall40985756_8520%2Fall

імперія, Традиція, монархізм, монархія, Австрія, традиціоналізм, Європа, консерватизм

Previous post Next post
Up