Австрійська альтернатива: Австрія між Заходом та Східною Європою (ч. 1)

Jan 24, 2016 00:10



Історично склалося так, що Австрія була серцевиною великого наднаціонального утворення, що увійшло в історію як «Корона Габсбургів», а його останньою офіційною назвою була Австро-Угорщина. Хоча формально цей конгломерат народів був об’єднаний лише особою монарха та правлячою династією, але народи, що його складали, мали чимало спільних рис. Характерно, що народи це були східноєвропейські, лише австрійські німці виділялись серед них. З іншого боку, таке сусідство не могло не впливати на австрійців з тих чи інших боків. «Дунайська монархія» (неофіційне прізвисько імперії) нагадувала слов’янське тіло з німецькою головою та угорською шиєю.
Але в тому то й справа, що лише нагадувала. Імперська політика Габсбургів об’єктивно намагалася носити наднаціональний характер, що викликало протест у багатьох німецьких націоналістів. Через відносно схожий рівень культури та розвитку народів, що населяли імперію, це дозволяло уникати неадекватних проявів, властивих політиці сусідньої Росії. Цікаво, що в колишніх країнах «Габсбурзької корони» ставлення до тієї доби переважно нейтральне або позитивне. Вона не сприймається як доба національного поневолення.

Таким чином, Австрія, що відігравала провідну роль в Західноєвропейській політиці, водночас мала всі підстави вважатися Східною Європою. Це зберігалось і після падіння імперії…
http://vk.com/id40985756?w=wall40985756_8517%2Fall

геополітика, імперія, Австрія, Традиція, Європа, традиціоналізм, консерватизм

Previous post Next post
Up