В північній Італії типовий сніданок - капучіно та особливе тістечко "бріош". За останні роки я спробував багато різних десертів до кави, але бріош пасує ідеально. Цю страву щиро любив батько імпресіонізму Едуард Мане і в пізній творчості неодноразово зображав її в своїх натюрмортах.
Важко повірити, рецептура тістечка винайдена щонайменше в 19 ст. і до сьогодні, в час молекулярної кулінарії, користується величезною популярністю. Особисто мене, шаленого любителя кави, бріош зацікавило як доповнення до цього напою. Цукерки, шоколад, торти, еклери мають занадто виразний смак і повністю перебивають смак кави, на відміну від стриманого і тонкого смаку бріош. Да що тут говорити, треба куштувати, у мене вийшло дуже смачно.
Рецепти бріош досить різняться на різних ресурсах, я прагнув відшукати максимально класичний варіант, без додавання різних і, на мою думку, зайвих інгрідієнтів. Отже, для приготування 24-х тістечок вам знадобиться:
1. Борошно - 1 кг
2. Яйця - 6-7 (по-можливості варто використовувати домашні, різниця суттєва)
3. Сіль - 15 г (пів ст. ложки)
4. Цукор - 50 г (дві ст. ложки)
5. Молоко - 300 мл
6. Вершкове масло - 250 г (високої жирності)
7. Сухі дріжджі - 10 г
Дріжджі розчинити в теплому молоці, додати трохи солі, цукру, три ст. ложки борошна і розмішати, накрити рушником і залишити на 15-20 хв. Сюди ж додати просіяне борошно, заздалегідь взбиті яйця, сіль, цукор, поступово додати підігріте масло і замісити тісто, накрити рушником і залишити для бродіння на 50 хв. Є дуже хороше відео, як замісити тісто (
http://www.youtube.com/watch?v=uQJCBJ1IS28) і як його красиво викласти в форми (
http://www.youtube.com/watch?v=xeCEHU9toqU). Випікати 40-50 хв при температурі 180 С.
Смачного!