Хочу поділитися рецептом дуже смачної штуки, яка була виключно імпровізацією. Різотто. Рецепт - не класичний, не канонічний, але смачний і це його виправдовує.
Підготувати: 1 велика цибулина, олія та вершкове масло для смаження (50 г), рис (добре промити), 300 г мідій, 200 г копчених животиків сьомги, жирні вершки 150 г, 100 г твердого сиру, сіль, чорний мелений перець (свіжозмелений), базилік сушений, петрушка та кріп сушені (краще - свіжі), бульйон або кипячена вода.
У глибокій сковороді (я крута - у мене вок) чи каструлі підсмажити на олії і вершковому маслі цибулину, як помякшає додати промитий рис (в ідеалі потрібен рис Арборіо, але я не знайшла в шафі, тому у мене цього разу довгий), , перемішати, щоб він трохи ввібрав в себе масла. Потім додавати по трохи гарячої (!)кип’яченої води (в ідеалі - бульйону), але не багато, по мірі випаровування підливати і мішати. Як рис буде напівготовий, додати мідії, а в кінці шматочки риби. Коли буде рис "на зубок", я влила жирні вершки, а в самому в кінці натертий твердий сир, перемішати. Консистенція різотто схожа на кремову, хоч із довгим рисом цього і не видно. Сіль (я додала в кінці, бо риба солона) і спеції - чорний перець, сушений кріп з петрушкою.
Мої ноу-хау: на стадії смаженого рису італійці ллють вино, у мене його не було, а було домашнє Лімонче (Олю, привіт!), тому я столову ложечку саме цієї лимонної настоянки влила - аромат кльовий. Тому вже тими слідами додала і шматочок лимонної цедри. Потім викинула її. Лимонного вираженого смаку не було, зате смак різотто - надзвичайний. Помітила, що різотто смачніше з копченим смаком, тому завжди намагаюсь щось додати таке: якщо з куркою, то копченого бочка, якщо овочеве - копченого сиру косички і т. д.