Aš labai mėgstu duoną.
Mėgstu duoną kepti, mėgstu fotografuoti, mėgstu valgyti. Todėl norėjau, kad pirmas 2019 metų įrašas būtų apie duoną. Taip, kartais esu sentimentali ir mėgstu simboliką. Na gerai, juokauju. Ne kartais.
Sodos duona yra vienas lengviausių kepinių. 10 minučių pasiruošimui plius 40 min. kepimui ir turite kvapnios, šviežios duonos. O jei dar spintelėje yra sauja graikinių riešutų - bus tikras šedevras!
Šiandien
MANO VIRTUVĖS KINO SALĖJE ir filmas bus truputį į temą: KEPĖJAS (The Cakemaker /2018/). ("Į temą" kepimo ir kepinių linija, visos kitos linijos "pro šalį" - dėl visa ko paaiškinu.)
Nors veiksmas filme teka lėtai, žodžių nedaug, bet jis tiesiog prikausto dėmesį savo ypatinga atmosfera. Jame yra daug ko: ir maisto ruošimo, ir svetimos šalies tradicijų, ir kitokios meilės. Siužetas lyg ir nesudėtingas, galima atpasakoti dviems sakiniais (bet aš, žinoma, to nedarysiu), tačiau po filmo kelias dienas vis mintimis grįždavau prie jo herojų. Keistas tas dalykas, kuris vadinamas gyvenimu. Jame taip viskas susipynę... Pažiūrėkit filmą, jame netgi yra sausainių receptas!
SODOS DUONA SU GRAIKINIAIS RIEŠUTAIS
300 g įprastų kvietinių miltų
180 g viso grūdo kvietinių miltų
20 g
fermentuoto ruginio salyklo1 a.š.
nefermentuoto ruginio salyklo1 a.š. druskos
2 a.š. sodos
2 a.š. medaus
500 ml kefyro
40 g (gera sauja) kapotų
graikinių riešutųžiupsnelis
chia sėklų - Dideliame dubenyje sumaišyti visus miltus, abiejų rūšių salyklus, druską ir sodą.
- Supilti kefyrą ir medų. Greitai išmaišyti iki vientisos, tirštos ir lipnios masės.
- Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, per vidurį drėgnu peiliu padaryti gilias kryžiaus formos įpjovas. Apibarstyti riešutais ir sėklomis.
- Kepti iš anksto iki 200°C orkaitėje 40 min.
- Duoną patiekti šiek tiek praaušusią, tada gražiai pjaunasi.
Užsitepkite ant dar šiltos duonos tepamo sūrio, įsijunkite filmą ir MĖGAUKITĖS vakaru. SKANAUS!