Šiandien noriu paburbėti apie tai, kas mane pastaruoju metu liūdina socialiniuose tinkluose. Ogi kažkokia man nesuprantama priešprieša tarp mėsėdžių ir nemėsėdžių.
Iš vienos pusės žmonės, nevartojantys mėsos, dažnai jaučiasi kažkokie lyg ir išskirtiniai, lyg atradę tą "tikrąjį kelią". Jie garsiai šaukia apie tai, kad mėsa yra blogis, kad visi ją valgantys nuodija savo organizmą.
Kitoje barikadų pusėje kvepia karbonadais ir šašlykais, bet pykčio ne ką mažiau. Priedo dar keista panieka, tipo "Tai ką tu valgai? Vien žoles?"
Nuoširdžiai sakau - nesuprantu, kodėl reikia dėl to pyktis? Juk daug yra dalykų, kuriuos mes darome skirtingai, tai negi dabar dėl visko reikia kapotis? Iš kur tas nepakantumas kitokiai nuomonei?
Valgyti ar nevalgyti mėsą - tai tik asmeninis pasirinkimas. Ir jei žmogus valgo šiek tiek kitaip nei tu, negalima jo už tai smerkti, pykti, niekinti. Nebūtina iškart pulti įrodinėti savo tiesas ir pažiūras. (Pabrėžiu - šneku tiek apie vieną, tiek apie kitą grupę.) Juk tai tik maistas! Tau skanu? Tai puiku! Valgyk, mėgaukis ir nelįsk į svetimą lėkštę.
Kad viskas nebūtų tik šnekėjimas iš tuščio į kiaurą, pateiksiu asmeninį pavyzdį. Aš nevartoju jokios mėsos, bet mano šeima nėra vegetarai. Tačiau aš visiškai dėl to nepergyvenu. Ramiausiai kepu jiems tikrus skanius kotletus ir jokiais būdais nebandau palenkti į savo pusę. Tuo tarpu namiškiai gerbia mano pasirinkimą, jiems nekyla jokių klausimų, noro pasijuokti dėl to, kad mano lėkštėje maistas kitoks. Jeigu kuris nors iš jų užsimano valgyti su manim - prašau, jeigu ne - visada yra pasirinkimas. Ir renkasi jie patys. Galbūt tai maža, bet vistik tolerancijos pamokėlė namuose.
Štai iš tos tolerancijos ir pasirinkimo laisvės ir atsiranda pas mus tokie dalykai, kaip šitas mėsos pyragas. Namiškiai sakė, kad labai skanu ir valgė pasigardžiuodami. O aš džiaugiausi, kad jiems skanu ir valgiau savo žoles keptas daržoves.
PYRAGAS SU MĖSA IR SVOGŪNŲ LAIŠKAIS
Tešlai:
200 g miltų (šiek tiek daugiau nei stiklinė)
180 g kefyro arba pasukų
3 v.š. grietinės
3 kiaušiniai
1,5 a.š. sodos
1 v.š. cukraus
1 a.š. druskos
Įdarui:
200 g nevirtos mėsos (naudojau kiaulieną, tinka ir paukštiena)
1 didelė bulvė
didelis pundelis svogūno laiškų
druska, pipirai, mėgstami prieskoniai
- Mėsą supjaustyti nedideliais gabalėliais, įtrinti prieskoniais ir druska.
- Mikseriu suplakti kiaušinius, druską, cukrų ir sodą. Supilti kefyrą ir grietinę. Toliau plakant suberti miltus. Turi gautis grietinės tirštumo tešla.
- Bulvę supjaustyti griežinėliais, apibarstyti druska ir prieskoniais. Svogūnų laiškus susmulkinti.
- Kepimo formą ištepti aliejumi ir supilti pusę tešlos.Ant tešlos sudėti mėsos gabalėlius, suberti sluoksnį žalių svogūnų ir išdėlioti bulvių griežinėlius. Pabaigoj viską užpilti likusia tešla.
- Kepti iš anksto iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Pradžioje kepamą pyragą reikėtų uždengti folijos lakštu, kad viršus nesudegtų. 15 min. prieš pabaigą foliją nuimti.
- Patiekti pyragą galima tiek šiltą, tiek šaltą.
SKANAUS! IR GYVENKIME DRAUGIŠKAI!