- Linkiu jums daug laimės!
- Ačiū, gal geriau nedaug, bet reguliariai.
Vat taip ir su šitais avižiniais sausainiais - po nedaug, bet reguliariai.
Beveik visą vasarą kartą per savaitę išsikepu 2 skardas šitų sausainių ir esu rami: ir prie kavos yra skaniukų, ir staiga užėjus "kažko noriu" yra geras užkandis.
Receptas genialiai paprastas, tik trys pagrindinės sudėtinės dalys: avižiniai dribsniai, kefyras ir obuoliai. Visa kita - jūsų fantazija ir norai (pvz. razinos ir kiti džiovinti vaisiai, riešutai, kardamonas, muskatas). Aš dedu trupučiuką medaus, gerą saują geros kokybės kokoso drožlių (
va šitų) ir beriu cinamono. Jei sausainius ruošiu mamai, kuri turi diabetą, dedu tik kokoso drožlių ir ypatingai daug
Ceilono cinamono.
Šiek tiek apie cinamoną. Jau beveik visi žino, kad geriausia naudoti sveikąjį/naudingąjį
Ceilono cinamoną. Taip, sutinku. Su kefyru, varške, su medum, arba tiesiog su vandeniu dėl sveikatinimo naudoju tik Ceiloninį cinamoną. Bet kepiniams jis per švelnus. O man norisi tokio rrryškaus cinamono skonio, kad net saldu pasidarytų. Va tada naudoju gerą
cinamoną iš Indonezijos. Jis labai kvapnus ir gerai jaučiasi kepiniuose. Apie cinamoną ir jo rūšis galėčiau dar daug rašyti, bet juk šio įrašo tema - avižiniai LAIMĖS sausainiai, tiesa? :)
Dar trumpai apie kepimo laiką ir būdą. Kepu iškart dvi skardas, viena aukštai, kita žemai. Po 20 min. skardas sukeičiu vietomis, kad sausainiai iškeptų tolygiai. Kepimo laikas nuo 40 iki 60 min. 40-45 min. kepti sausainiai gaunasi minkštesni, primena mažas bandeles ar meduoliukus. O kepti apie valandą - jau gaunasi sausesni, traškesni. Todėl kepimo laiką renkuosi pagal nuotaiką arba vieną skardą kepu trumpiau, kitą ilgiau.
Lyg ir viską pasakiau... Jei dar ką pamiršau - klauskite, mielai atsakysiu :)
AVIŽINIAI SAUSAINIAI BE MILTŲ, BE KIAUŠINIŲ IR BE SVIESTO!
Išeiga: 40 vnt. arba 2 skardos
400 g avižinių dribsnių (stambių, ne greito paruošimo)
600 ml kefyro arba pasukų
2-3 obuoliai
2 a.š. cinamono
1 a.š.
kepimo miltelių (nebūtinai)
0,5-1 v.š. medaus (nebūtinai)
galima paskaninti kokoso drožlėmis, džiovintais vaisiais, riešutais ir pan.
- Avižinius dribsnius ir kokoso drožles užpilti kefyru, permaišyti ir palikti 1 val. Turi gautis neskysta, košės konsistencijos masė.
- Obuolius sutarkuoti burokine tarka (lupti nereikia).
- Dabar jau maišom viską ką turim kartu. Iš gautos masės šlapiomis rankomis formuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus, lengvai suploti ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Kepti iki 180-200°C iš anksto įkaitintoje orkaitėje 40-60 min. Iškepusius sausainius ataušinti ant grotelių.
SKANAUS IR LINKIU VISIEMS TEGU IR NEDIDELĖS, BET REGULIARIOS LAIMĖS!