Moliūginis keksas

Feb 01, 2015 20:50

arba APIE UOGIENES IR KITAS (NE)NAUDINGAS PROGRAMĖLES


 

Man rodos, greitai galutinai persikraustysiu į telefoną. Instagramas, feisbukas, bloglovinas... Ačiū dievui, nors pinterest neužkabino (matyt, per mažai laiko skyriau ir gerai neįsikirtau). Atsisėsti prie "didelio" kompo neužilgo taps archaišku veiksmu. Bet vienintelis dalykas, ko negaliu ir nenoriu daryti telefono ar planšetės pagalba, tai šitie įrašai mano briedų kampelyje. Čia kaip uogienių virimas - praktiškai nei jų reikia, nei kas jas valgo, gaištamas laikas ir gadinamas cukrus. Bet gi REIKIA virti!

Viskas, lyrinis nukrypimas baigtas, pereinu prie recepto. Receptas toks, sakyčiau, prabangus. Keksas gaunasi didelis, kvapnus, sodrus. Kuo labiau aušta, tuo ryškėja prieskonių skonis. O skaniausias buvo gabalėlis, kurį damušėm kitą dieną. Gaila, kad jis buvo toks nedidelis.

MOLIŪGINIS KEKSAS

500 g moliūgo tyrės (gali būti ir daugiau)
125 ml cukraus (priminimas sau: pasverti kiek tai yra gramais. Ir iškart užsirašyti, o ne "Prisiminsiu!...")
1 v.š. medaus
350 g miltų (ėmiau 200 g įprastinių ir 150 g viso grūdo kvietinių miltų)
3 a.š. kepimo miltelių
2 kiaušiniai
50 g minkšto sviesto
žiupsnelis druskos
po gerą saują razinų ir įvairių cukatų
1 a.š. cinamono
0,5 a.š. malto imbiero
mažiukas žiupsniukas malto kardamono
truputis šviežiai patarkuoto muskato riešuto

- Razinas užpilti karštu vandeniu. Trynius atskirti nuo baltymų, baltymus išplakti iki standžių putų.
 - Dideliame inde mikseriu sumaišyti: moliūgo tyrę, sviestą, medų, cukrų, druską, prieskonius ir kiaušinių trynius.
 - Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir persijoti.
 - Į moliūgo masę suberti miltus, cukatus ir nusausintas razinas, viską permaišyti.
 - Į tešlą atsargiai įmaišyti kiaušinių baltymus.
 - Paruoštą tešlą supilti į sviestu išteptą ir miltais apibarstytą formą ir kepti iki 180°C iš anksto įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
 - Iškepusį keksą praaušinti ant grotelių ir apibarstyti cukraus pudra.

SKANAUS IR NEPAMIRŠKIT APIE UOGIENES!



P.S. daug nereikia tų uogienių, užteks 1-2 stiklainiukų. Na taip, grynai dėl proceso.

saldūs kepiniai, plepu-plepu, receptas, moliūgas

Previous post Next post
Up