Mieliniai lietiniai

Feb 07, 2015 21:48

arba UŽGAVĖNIŲ REPETICIJA IR TRAKTATAS APIE KEPTUVES


 

Kas yra užgavėnės? Užgavėnės - tradicinė blynų šventė. O kas svarbiausia kepant blynus? Teisingai, KEPTUVĖ! Apie jas šiandien ir pabumbėsiu.

Ieškodama idealios keptuvės, per daug metų surinkau visą jų kolekciją. Kokių tik nebuvo. Trumpai apibendrinu savo patirtį su keptuvėmis:
 - Paskutines naujienas apie teflonines girdėjote? Tai va - teflonas blogis, apie jas daugiau neverta ir kalbėt.
 - Toliau įvairios metalinės (kaip aš jas vadinu "iš balto metalo") - tikriausiai prasčiausios keptuvės. Turiu zepterinę, bet joje net kiaušinienė nesigauna... Užtat labai puikiai ją naudoju kaip kepimo formą pyragams, duonai. Bet blynams netinka.
 - Kita grupė - tradicinės sunkios kaip velnias špižinės keptuvės. Skirčiau antrą vietą. Taip, įkaitinta kepa gerai, bet reikia riebalų. Mėgstu joje kepti mėsą ar bulves, nes joje maistas gražiai apskrunda. Dar vienas pliusas - ilgaamžė.
 - Ir tadaaaam! Pirmoji vieta (pagal mane) - aliuminio lydinio keptuvė, dengta akmens mase. Fantastiška keptuvė - riebalų visiškai nereikia! Kiaušinienė be lašelio sviesto tiesiog slidinėja, o blynai patys atšoka nuo dugno. Ką nors prisvilinti joje praktiškai neįmanoma. Tiesa, šio tipo keptuvės neamžinos. Po dvejų metų intensyvaus naudojimo pastebėjau, kad lyg ir ne taip smarkiai kiaušiniai slidinėja, o blynams prireikė lašelio aliejaus. Bet kadangi ne karvę kainuoja, tai nusipirkau tokią pačią naują ir vėl džiaugiuosi. Štai taip atrodo mano numylėtinė:



Apie keptuves išsiaiškinom, laikas blynus kepti. O blynai nuostabūs - minkšti, ploni, tiesiog ažūriniai. Prie šių blynų visada paruošiu dviejų rūšių padažus: tradicišką mūsų šeimoje uogienė + grietinė ir neseniai labai pamėgtą grybų padažą. Tokiu būdu gaunasi ir pagrindinis patiekalas ir desertas. Ir visi laimingi.
P.S. blynų geltonumas ne apšvietimo ar nuotraukų apdirbimo pasekmė. Jie realiai tokie geltoni, nes į miltus įmaišiau šaukštelį ciberžolės. Nes užgavėnių blynai simbolizuoja grįžtančią geltoną saulę.

MIELINIAI LIETINIAI

1 l pieno (arba kefyro, pasukų, arba visko po truputį)
2 kiaušiniai
4 v.š. cukraus
1 a.š. druskos
600 - 700 g miltų
2 a.š. sausų mielių
3 v.š. aliejaus
600 ml karšto (apie 70°C) vandens
1 - 2 a.š. ciberžolės (nebūtinai)

- Į šiltą pieną (apie 30 - 40°C) suberti druską, cukrų, įmušti kiaušinius. Išplakti. Mikserio neprireiks, užteks rankinės plakimo šluotelės.
 - Miltus sumaišyti ir persijoti su sausomis mielėmis ir ciberžole.



- Paruoštus miltus dalimis įmaišyti į pieną ir užmaišyti pakankamai tirštą tešlą (kartais prireikia pridėti daugiau miltų, nei nurodyta recepte. Kodėl taip būna - nežinau).



- Dubenį su tešla uždengti ir palikti pakilti 1 val. Pageidautina šiltoje vietoje.
 - Dabar labai atsakingas momentas - reikia supilti 600 ml karšto vandens. Vanduo turi būti labai karštas, kad supurentų tešlą, bet ne per daug karštas, nes užmuš mieles. Taigi, daugmaž 70°C. Supylus vandenį ir išmaišius tešlą, ji pasikeičia, vietoj didelių sprogstančių burbulų susidaro daug mažų burbuliukų. Labai gražu. Štai tešla prieš supilant vandenį ir jau supylus:



- Palikti tešlą dar 15 min.. Vėliau supilti 3 v.š. aliejaus, permaišyti ir jau galima kepti. Kaip minėjau anksčiau, jei keptuvė gera - galima kepti visai be riebalų. Kitu atveju reikėtų lašelio aliejaus.
 - Iškepusius blynus galima pertepti sviestu (žinau, tai labai skanu, bet aš taip nedarau).

LINKSMŲ UŽGAVĖNIŲ, SKANIŲ BLYNŲ, SKALSIŲ METŲ!
(Ar pasakoti apie grybų padažą?)




blynai, antras patiekalas, plepu-plepu, receptas, Šeimininkės atmintinė

Previous post Next post
Up