arba APKEPAS
Taip ir nenusprendžiau, kaip pavadinti šį kepinį - pyragu ar apkepu. Vakar valgėm dar šiltą vakarienei - tai vadinasi apkepas. Bet šiandien ryte prie kavos taip skaniai susivalgė - tai lyg ir pyragas?.. Vienu žodžiu, universalus ir labai skanus varškės kepinys!
VARŠKĖS APKEPAS - PYRAGAS
Apvaliai 25 cm kepimo formai
1 kg varškės
150 g šaldytų uogų (vyšnios, serbentai)
125 g sviesto
200 g cukraus
2 a.š. vanilinio cukraus
4 v.š. citrinos sulčių
4 kiaušiniai
4 v.š. manų kruopų
2 a.š. kepimo miltelių
1 pudingo pakuotė (pvz. "Dr.Oetker")
cukraus pudros pyragui apibarstyti
- Varškę pertrinti per sietelį.
- Minkštą sviestą išplakti su 100 g cukraus ir 2 a.š. vanilinio cukraus. Supilti citrinos sultis.
- Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir po vieną sudėti į sviestinę masę.
- Manų kruopas sumaišyti su pudingo milteliais ir kepimo milteliais. Gautą sausą mišinį taip pat įmaišyti į sviestinę masę.
- Baltymus su likusiais 100 g cukraus suplakti iki standžių putų.
- Į tešlą atsargiai įmaišyti varškę, šaldytas uogas (atšildyti nereikia) ir baltymus.
- Gautą masę sudėti į sviestu išteptą kepimo formą, viršų išlyginti.
- Kepti iki 180°C iš anksto įkaitintoje orkaitėje 1 val. Po valandos pyragą dar pusvalandžiui palikti kepimo formoje, kad pilnai sutvirtėtų (aš palikau išjungtoje atviroje orkaitėje). Tuomet atsargiai išimti pyragą iš kepimo formos ir apibarstyti cukraus pudra.
Su tokiu apkepu - pyragu jaukus vakaras ir smagus rytas garantuotas! Skanaus!