(р.21) TO MAKE BEER AND ALE FROM PEA-SHELLS
Fill a boiler with green shells of peas, pour on water till it rises half an inch above the shells, and simmer for three hours. Strain off the liquor, and add a strong decoction of wood-sage, or hops, so as to render it pleasantly bitter; ferment with yeast, and bottle.
Наполни котёл стручками гороха(имеется в виду очищенными), залей водой на пол-дюйма выше стручков и кипяти на медленном огне три часа. Отцеди жидкость и добавь крепкий настой дубровника шалфейного (Teucrium scorodonia) или хмеля, чтобы добавить ему приятной горечи, сброди при помощи дрожжей, и разлей в бутылки.
Но не будем считать Хелен Райт изобретательницей этого рецепта("Всё уже украдено до нас"))), он имеется в книге "Five Thousand Receipts In All the Useful and Domestic Arts, by Colin MacKenzie", Philadelphia 1825
(р.70) JUNIPER-BERRY WINE
Take four and one-half gallons of cold soft water, seven pounds Malaga or Smyrna raisins, two and one-quarter quarts juniper-berries, one-half ounce red tartar, one-half handful wormwood, one-half handful sweet marjoram, one pint whiskey or more. Ferment for ten or twelve days.
Возьми четыре с половиной галлона холодной мягкой воды, восемь фунтов изюма из Малаги или Смирны, две с четвертью кварты можжевельника, пол-унции красного тартара, пол-пригоршни полыни, пол-пригоршни майорана и пинту или больше виски. Сбраживай 10 или 12 дней.