The Shallows і інтернет-шаббат

Feb 09, 2020 20:00


Є така цікава книга Ніколаса Карра "The Shallow", в якій автор -- журналіст який пише про технології, бізнес і культуру -- вивчає вплив Інтернет-технологій на людський розум. "У цифрову епоху нас переповнюють подразники. Наші комп’ютери, телефони та цифрові інструменти дозволяють нам постійно отримувати доступ до нескінченної інформації і створюють відчуття зв'язку. Ми все більше й більше соціально орієнтовані та ефективні, ніж будь-коли раніше, - тому що ці реці більще цінуються. Карр хвилює, що ми втрачаємо цінні навички типу інтелекту, який адаптує користувачів до їх комп'ютерів, а не навпаки.

Карр дає таке порівняння -- два типи інтелекту. "Старіше" визначення пов'язане з епохою друкованої літератури. Люди визначали інтелект як ступінь, у якому людина мала «літературний розум», або розум, здатний спокійно сидіти і вирішувати складні проблеми. Після промислової революції з'явилось нове визначення інтелекту, яке пропагандувало ефективність і багатозадачність над більш глибоким "традиційним" мисленням. З винаходом Інтернету ця "одержимість ефективністю" вийшла з-під контролю. Наші програми та інструменти настільки прості у використанні, що ми розвиваємо несамовитий, шалений апетит до отримання все більшої кількості інформації, яка споживається на швидкостях.
Об'єм даних, яким нас бомбардує під час веб-пошуку та сьорфінгу Інтернет, може бути вражаючим, але наші мізки, стверджує Карр, не здатні обробляти такі от відволікання, притаманні побудові Інтернету. Оце захплення Інтернетом, швидке використання Інтернету привернули користувачів до ===== епохи відволікання, і, як наслідок, погіршило нашу здатність знаходити баланс між сильним мисленням «літературного розуму» та орієнтованим на "сучасну ефективність" навчання.

Карр, використовуючи офіційні дослідження, наукові концепції та науку про мозок, підкреслює у книзі -- зміни завдяки нашому використанню Інтернету, - це не просто зміни в наших думках (майндсет), це анатомічні зміни в самому мозку.
Інтернет "відволікання" приводить до того, що нейрони, відповідальні за швидке перемикання розвиваються, а от відповідальні за концентрацію ні. Крім того, мозок не встигає переміщувати інформацію з короткострокової пам'яті у довгострокову.
І в результаті у нас не залишається енергії для частин нашого мозку, відповідальних за складну думку та розвиток тонких людських емоцій.

Книга The Shallow не просто попередження, що Інтернет змінює нам мізки.
Основна ідея у тому, що це може зменшити ті самі навички та риси, які роблять нас людьми.

Ну й ще по темі

image Click to view


https://www.youtube.com/watch?v=wcmqTgkhj-c

Рецепти... У мене їх три
І вони прості:
- раз на тиждень - інет-шаббат. Мене в інеті просто нема.
- після 9 вечора у мене інтернету нема, читаю тільки те, що завантажив раніше
- читати книги не в інеті -- паперові або електронні, годину на добу. Іпісля читання подумати, що нового я дізнався з прочитаного.

книги, Зигмунд Фрейд и его друзья, навіяло, інформація для роздумів

Previous post Next post
Up