Конспекти

Feb 09, 2020 18:10


Я вже писав пару раз, що з цікавих мені тем у мене є конспекти. Це три байндери для інтенсивної роботи та декілька зошитів.

Зошит то так званий лінійний конспект. Зараз мені важно уявити, для дого підійдуть зошити, крім ведення щоденника. Єдине виключення -- одне з хоббі то дудлінг та інфографіка, і саме в зошитах я розважаюсь, малюючи ту чи інфу фігню, такі собі вправи.

Чому байндер?
Тому що то прекрасний інструмент для категорізації інформації та тримання ії актуальною.

Байндер з англійської
Наведу приклад з англійської мови. Загалом то звичайней байндер за півтора бакси, про який я писав раніше https://bitter-onion.livejournal.com/2448320.html з декількома розділами.

Розділи такі

1 Такі собі навчальні плани. Плани пишу собі сам.
Далі йде різна граматика по розділах.
2 - дієслова, та особливо важливо неправильні дієслова, яких в англійській мові багато.
3 - модалс (як то англійською?)
4 - нові іменники, здебільшого з поясненнями, типу effective vs efficient.
5 - часи в мові, з якими в мене ще бувають проблеми.
Далі 2 розділи синтаксис, різні полайтнес та смоллтокінг з прикладами.
Але все це теорія.
8 розділ - то вправи, типу з сайта скачал чи якщо на сайті мені поставили погану оцінку то в цьому розділі я роблю вправу на цю тему письмово, бо коли пишеш то краще пам'ятаєш, див https://bitter-onion.livejournal.com/2696125.html і https://bitter-onion.livejournal.com/2740054.html
9 розділ - довідники та ресурси. Пару ксерокопій та роздруківок -- книги, блоги цікавих мені авторів тощо. Інтелект-карта з англійської мови.

Це -- мій звичний порядок розділів, який склався історично. Якщо ви не знаєте наразі, то не мучайтесь. Візьміть купіть або спіратьте якусь з книг Мьорфі (відповідно до вашого рівня) та робіть порядок вправ точно по книзі.


Ймовірно, тоді у вашому байндері будуть розділи "планування і трекання прогресу", "поточна теорія", "вправи", довідники з мови (які ви будете самі собі писати потрібне), "додаткові матеріали" де буде список блогірів -- така собі копія букмарків в браузері. Останнє корисне не тим, що то на випадок повної катастрофи. Ідея в тому, щоб руцями вписувати біля імені кожного блокера провтики і помилки, як тільки ви їх знайдете. Таким чином ви зможете відсіювати непотріб. Ще -- частотний словник мови (вчити треба починати не за алфавітом а з найбільш уживаних слів), найбільш уживані приказки та мовні звороти.

Коли я прохожу якусь тему (хай це буде zero article), теоретична частина поповниться одним або більше листками з теорією, а пару нових листків піде в розділ номер 8 (вправи). І коли вже тему я буду знати, я спробую стисло описати то все на 1 листку з теорією, а все старе про то піде в смітник. Ті, хто хочуть це зберегти з певних причин, можуть підшивати то в просту пластикову теку з "вусиками", що дозволить зберегти матеріали і в той же час тримати їх акуратно і компактно.

Листки то не лише рукописний текст або роздруківки -- він ще містить таблички чи позначки під час переисування чи читання конспекта, про які писав вранці https://bitter-onion.livejournal.com/2964560.html
Таким чином вся потрібна мені англійська (тобто матеріали з англійської) в мене -- то від 50 до 100 листків, потрібних мені в даний момент.

Ведення та використання конспекта
Конспект я веду не так красиво, як та дівчинка, але ідеологія дуже подібна.

image Click to view


https://www.youtube.com/watch?v=Bkw_-LHBUp0

image Click to view


https://www.youtube.com/watch?v=Iv83436H5jU

Загалом прикольний блог -- дівчинка повторює мій шлях, тільки набагато швидче і ефективніше, завдяки інтернету.

От ще цікаве відео

image Click to view


https://www.youtube.com/watch?v=6oRp5UjZS28

Отже про конспект в байндері

Стисло про ведення конспекту:
- Кожна окрема тема на новому листку, більш-менш користуюсь кольорами, але зазвичай 3, максимум 4 кольори.
- Можу роздруковувати малюнки та наклеювати на сторінки.
- Раз на півроку переглядаю байндер, переробляю та переробляю плани навчання, викидаю старе або стисло переписую головне (тобто з 10 сторінок можу зробити 2-3 сторінки пояснень та таблиць). Старе я викидаю, щоб запобігти надмірного навчання.
- Можна вести по методу Корнелла (на рос мові) , див також 2ге відео
- Робимо то красиво, щоб потім було приємно використовувати.

Стисло про використання конспекту:
- Перечитувати регулярно те, що недавно написано. Використувайте  інтервальні або розподілені повтори (про це буде наступного тижня).
- Компактно з обдумуванням _переписувайте_ потрібне, особливо з урахуванням нових даних.

навчання, освіта, 40+

Previous post Next post
Up