Студентський альтернативний форум і бійка з міліцією за апаратуру (фото, відео)

Sep 22, 2011 21:36



Одразу скажу: сутички на фото нема взагалі, а відео, на жаль, сьогодні трохи поганеньке, бо мені трохи не пощастило: не встигла відскочити і потрапила якраз у центр сутички, що коштувало мені темних окулярів з голови. Техніка залишилася ціла просто дивом.

Коротко про те, що сталося: студентська профспілка "Пряма дія", ФРІ та інші ліві і близькі до лівих молодіжні організації вирішили провести альтернативний саміту міністрів освіти СНД студентський форум, для чого зібралися самі і запросили гостей з інших країн.

ЗА:
- стипендії на рівні прожиткового мінімуму
- цілодобовий доступ в гуртожитки
- пільговий проїзд протягом усього року
- вільний вибір предметів
- вільне відвідування лекцій
- реальну автономію ВНЗ
- екстериторіальність університетів

ПРОТИ:
- нового закону "Про вищу освіту"
- щорічного збільшення плати за контракт
- підняття прохідного балу на стипендію
- навчання по суботах через Євро-2012
- відрахування за "плагіат"
- примусових відпрацювань
- ксенофобії та сексизму

Але суд сьогодні заборонив усі масові акції на найближчі 2 дні. Тому, коли молодь вийшла на Михайлівську площу, хтось з організаторів повторював: "Не починаємо акцію, не починаємо акцію! У нас туристична екскурсія, гуляємо і милуємось краєвидами!".







Тим часом Михайло Камєнєв, Володимир Чемерис, Сергій Мельниченко і ще хтось з організаторів сперечалися з міліцією.



Трохи збоку за цим всім спостерігав Ігор Мазур (Тополя)






Міліція вже була напоготові.

Активісти пояснювали, що крім тієї заявки, яку заборонив суд, у них є інша, від іншої організації, якої суд не скасовував. Міліціонер стверджував, що таку заявку треба було подавати вчора, а не сьогодні, а Чемерис - що обмеження мирних зборів суперечить Конституції.










Як тільки активісти розгорнули червоний банер з написом "Міжнародна студентська солідарність", до них одразу ж підійшла міліція і наказала згорнути. Банер згорнули і оголосили у мегафона, що йдуть з Михайлівської на Софійську площу, на яку заборони суду немає. Дорогою спробували взяти заготовлену у скверику апаратуру для озвучки, і тут почалася сутичка. Менти намагалися її забрати, але хлопці апаратуру відстояли, під час штовханини когось було затримано. (UPD. Почувши про це, активісти зупинились і на знак протесту проти затримань почали хаотично переходити дорогу туди-сюди, перекривши, по суті, рух. Міліція дуже швидко витіснила їх звідти, і це була друга сутичка, під час якої я залишилася без темних окулярів.



Міліція не випускає людей на проїжджу частину



Хлопець показує журналістську "корочку" і обурюється, чому його не пропускають

Вже на Софійській стали відомі імена затриманих: Дмитро Карпій, Микола Старков, Іван Шматко, Богдан Карпусь. Їх довго тримали в автозаку біля площі, і начебто була домовленість з міліцією, що молодь просто проводить мітинг без наметів, і через 20 хвилин затриманих відпускають. Але кажуть, що пізніше їх все-таки повезли на Герцена.
А мітинг навколо Богдана відбувся - під гаслами "Знання не товар, універ не базар!" і "Бунтуй, кохай, права не віддавай!".

















Немолодий іноземець, якого представили як Майкла Борового, розповідав англійською мовою, що в часи його молодості студенти теж бунтували, і їх теж хапала і била поліція, але ті протести були значно масштабнішими. Під час його промови я відзначила певний якісний зсув: англомовного оратора не перекладали, і молодь усе розуміла! Інше покоління прийшло - чи, може, вони просто всі з Могилянки, куди без знання іноземних мов не беруть...







Міліція уходить - під оплески, поцілунки і скандування "Бунтуй! Кохай! Права не віддавай!"

image Click to view



молодь, студенти

Previous post Next post
Up