Празькі легенди. Про скам'янілого бешкетника

Jun 29, 2015 18:36

В Празі є багато костелів, а сама Прага хоча й була великою, проте не завжди мала досить багато місця для простору навколо храму. От, наприклад, костел св. Мартіна за часів княгині Адлети (XII ст.) взагалі вбудували в стіну Старого Мяста. Колись то було село Уїзд, власності короля Собеслава ІІ, яке поглинула Прага. А от король Карл при плануванні Нового Міста використав костел в якості оборонної вежі, добудувавши з обох сторін стіні. Так і вийшло: алтар в Новому Місті, середня частина та притвор - в Старому.



Птахи з навколишніх полів та лісів часто любили гніздитися на дахах будинків, під черепицею. Безпечно, коти не діставали, та й тепліше і ситніше при людях. Хлопчаки із бідних сімей любили лазити по дахах і нишпорити по гніздах, збираючи яйця. І от якось один бешкетник виліз на дах костелу та й почав перегукуватися з іншими. Та так гучно, що проїжджаючий повз костел чоловік зробив йому зауваження. Вдягнутий він був пристойно, але у все червоне. Чи був то якийсь лікар, чи вчений, чи алхімік, чи просто шарлатан які збиралися до короля Карла IV. Він простував собі вузенькими вуличками міста:



Але хлопчак тільки зареготав, скорчив міну, і почав дражнитися. Мандрівник помовчав, а тоді підняв руки, щось промовив дивацькою мовою і хлопчак скам'янів.



Так і сидить до нашого часу на стіні храму, в якому переплелися романські та готичні риси. Саме тут в 1414 році під впливом гуситського руху почалося подвійне причастя - хлібом та вином, а причащав Ян із Градца. І от з тих пір і почали звати гуситів чашниками.



http://pragagid.ru/kostel-svateho-martina-ve-zdi-1625
http://www.praga-praha.ru/kostel-svateho-martina-ve-zdi/
http://prahafx.ru/legend/martin.htm

Прага, легенди старої Праги, легенди Праги, Празькі легенди

Previous post Next post
Up