Ворохта, ключ до Горган

Feb 22, 2015 11:44

Якщо ви, мадрівнику, хочете гір, хочете побільше природи, високих смерек, шаленого запаху хвої та гірської свіжості, то вам, друже мій, варто навідатися до Ворохти. Це майже саме серце Горган - найвищої частини українских Карпат. Хмари тут низькі, а гори настільки високі, що ховаються за тими хмарами.




Самі Горгани висяться трохи далі, за кілька кілометрів. Частину їх, навищу, закриватють гори Магура, Яблуниця, Осередок. Ось вони, ховаються в тумані.




А от гори Ворохтинську, Руду і Китилувку видно неозброєним оком, якщо піднятися на гору Ребровач. Хоча я особисто думаю, що це більш високі Хорде, Рогатило та Версалем.




Ребровач нависає над базою Авангард. Приємний сервіс, зручні номери, дешева та смачна їдальня. А ще підйомник та лижні траси, сувенірний базар. Це не реклама, констатація, інакше я б ніколи в житті не зупинявся в другий раз в цьому місці.




В середині є зала для колективного огляду телевізіії та бар. Ну, все як у Стругацьких в повісті "Готель загинулого альпініста".




Околиці добре проглядаються з вершини лижного трампліна. Перш ніж на нього видиратися, впевнітся, що він ще в стані вас витримати.




А з вікна вигляд на кемпінгове містечко.




Селище Ворохта досить велике, місцями нагадує величенький райцентр. Але мало хто знає, що колись це були поля Василя Янюка з Космача, що прийшов на ці землі в 1568 році. Тут осів собі на широких полях та почав хазяйнувати. Я ходив подібними полями колись в 2012 році, і тоді підйом для незвиклого міщанина становив проблему. Але якщо кожен день вичалапувати на гору і спускатися вниз, то швидко звикнеш.




Янюку, як першопрохідцю, було важно. З переказів він знав, що десь на вершинах є поля із доброю пашею. То ж до них доводилось прорубати просіки через прадавні смерекові та букові ліси.




Проходити стежками, які протоптали дикі звірі:




Сам Михайло Ворохта прибув трохи пізніше. І з цього приводу мені оповідали різне. Одні казали, що то був кріпак-втікач, що оселився на вільній землі. Інші - що солдат, який втікав від муштри. Треті - що син-батьковбивця. Хоча я особисто більш вірю тим, хто каже таке: Мочеряк-Ворохта, справді втіка-одат, просто отримав наділ від свого тестя, Янюка. Михайло був талановитим ткачем, разом з дружиною Марією вони створили місцевий прядильний бізнес. Матеріал отримували з овечок Василя Янюка. Отак і постало поселення.




В 19 столітті його облюбували австрійскі імператори. А що, вони тікали подалі від галасливих дворів, від чиновників, в тишу, в глибину лісів, де спокійно могли обдумувати державні справи. За імператорами тягнулися придворні. Курорт ставав все більш популярним, що позначилося на зовнішньому вигяді селища.




Тут і там зустрічаються альпійскі садиби.




В більшості своїй нині в них пансіонати та будинки відпочинку.




Селяни живуть або в кам'яницях, або в більш автентичних хатках на схилах гір.




Взагалі, та мандрівка мала на меті оглянути засніжені Карпати, справжні, зимові. Але, як у мене трапляється завжди, хочеш весни - загадай собі на мандрівку побільше снігу. Тому гори, ріка Прут та Ворохта видаються трохи сірими.




Хіба що з вікна можна побачити трохи штучної зими:




Що абсолютно не заважає дихати свіжим повітрям, насолоджуватися тишею та спокоєм:




Ворохта, Карпати, путешествия, 2014, Україна

Previous post Next post
Up