Екскурсія СХІДНИМ ЗАКАРПАТТЯМ

Jun 24, 2008 11:20



Екскурсія Східним Закарпаттям від турфірми «Перліна Карпат» зайняла у нас цілий день. Перше місце зупинки було на Яблунецком перевалі, висотою майже 1 км. Звідти відкривається красивий вигляд на найвищий гірський масив Карпат - Чорногору.









Друга зупинка - водопад Труфанець.





Половину шляху до Рахова нас всюди супроводжувала річка Прут. Після Яблунецкого перевалу їхали долиною річки Чорна Тіса, яка біля Рахова з'єдналася з Білою Тісою і стала просто Тісою









Третя зупинка була біля джерела мінеральних вод в селі Кваси.
Рахов проїхали, не зупиняючись. У самому місті дивитися особливо нічого, хоча місто може бути занесене в книгу рекордів Гиннеса за декількома показниками. По-перше, це саме високогірне місто України. По-друге, в Рахове найбільша амплітуда висот - близько 1100 метрів: найнижчий будинок знаходиться на висоті 400 метрів над рівнем моря, а найвищий - на висоті 1500 метрів. Ну, і в
четвертих, саме біля Рахова знаходиться географічний центр Європи.
Саме тут, біля географічного центру Європи, в селі Ділове, у нас була наступна зупинка. Це дуже мальовниче місце знаходиться в долині Тіси поряд з українсько-румунським кордонам. Тут ще в позаминулому столітті австро-угорцями встановлений пам'ятний стовп з відміткою про те, що саме тут і є географічний центр Європи.





Біля цього самого місця є чудова колиба-музей, в якій смачно і недорого годують. Вельми несподівано було почути в такому місці мій любимий гурт "Технологія" («Останнє слово»).
Далі наш шлях проходив уздовж українсько-румунського кордону. Нічого видатного кордон з себе не представляє. Він проходить по річці Тіса. З одного боку - дорога і українські села, з іншого боку - румунські села відразу за річкою. Колючих проволок і прикордонників відмічено не було.
Житлова архітектура в Закарпатті різко відрізняється від Івано-франківської убік крутизни. По дорозі з Рахова в Солотвіно - в основному, румунські села. Кожен будинок в них - це не будинок, а справжній палац!
У Солотвіно, маленькому містечку в широкій долині Карпатських гір на межі з Румунією, знаходяться три соляні озера. Вода в озерах настільки солона, що по ступеню солоності може порівнятися тільки з Мертвим морем в Йорданії. Навколо озера зосереджена безліч санаторіїв і будинків відпочинку, де лікуються, переважно, хворі астмою. Тут же знаходяться соляні шахти, де лікують астму.







гори, Закарпаття, Карпати, Труфанець, Солотвино, Україна

Previous post Next post
Up