Присяжне знущання нового кодексу. Маємо те що маємо?

Aug 10, 2012 09:29

На початку серпня невеличне місто Ананьїв, що на Одещині, раптово привернуло до себе увагу всієї України. Ананьївська районна Рада, нібито користуючись законодавстом про місцеве самоврядування та судоустрій, прийняла рішення, наслідкам якого міг би позаздріти навіть Остап Бендер, якщо б, звісно, дожив б до XXI століття та зайняв б посаду голови районної Ради. Але не дожив, та й не зайняв би, бо сучасні бендери не користуються його правилами.


Третього серпня районна Рада цього файного містечка на північі Одескої області розглянула та затвердила перелік з 16 мешканців міста, які відтепер можуть називатися... "присяжними".

- Що за казка! - здивується український пересічний громадянин. - В нас теперь в суді як в Америці буде?!..

...і міттево вплямається в незрозуміле законодавче багно. Бо присяжні в Україні і присяжні в Америці, якщо порівнювати ці два інститути - це як російське "Сколково" в порівнянні з Лос-Анжелесом. Тобто взагалі не повівнюється.

Американський Суд присяжних (йдеться саме про приклад. Такі суди працюють також і в Англії, Канаді, Швеції, Бельгії, Данії, Норвегії, Австрії) - форма здійснення державної влади, зокрема судової, безпосередньо громадянами, шляхом їхньої участі у відправленні правосуддя. Як самостійний соціально-політичній інститут складається з окремої колегії присяжних засідателів та професійного судді чи суддів. Колегія присяжних засідателів видокремлена та наділена повноваженнями приймати власні рішення без участі професійного судді, що убезпечує народ від свавілля держави.
Тобто зрозуміло - ось тут громадяни, а ось тут - суддя. Суддя кваліфікує склад злочину, а присяжні або надають згоду на вирок, або вимагають його полегшення, або взагалі не погоджуються з вироком судді.

Що ж є в українських реаліях? 31 стаття нового Кримінально-процесуального кодексу визначає порядок застосування присяжних. Згідно документу, присяжні приймають участь в судовому процессі лише там, де йде мова про довічне ув'язнення та виступають в складі двох професійних суддів та трьох присяжних - тобто вже ніяк не можна казати про незалежність їхного рішення - суддя-фахівець, оперуючи термінами та грамотним формулюванням, завжди переконає у своїй правоті непідготовленого присяжного-аматора, навіть якщо той і отримує попередньо якись досвід з правознавства.

Читати далі >>>

ГуглеПереклад російською

Україна, Суд

Previous post Next post
Up