Багатим бути - не соромно!

Jul 18, 2013 12:20


Напевно кожен з нас чув в своєму житті чимало звинувачень в бік багатих людей. Загальногромадська думка - о, в нього є гроші, значить він їх вкрав! Заробив гроші - вкрав, купив будинок - вкрав, гарну машину - вкрав, поїхав на Мальдіви - вкрав, віддав дітей в приватну школу - вкрав, лікуєшся в приватній клініці - вкрав, похоронили тебе в дорогій труні - при житті ти на неї точно гроші вкрав! Не заробив - вкрав!
Ніхто не любить багатих людей. Ніхто не знає і не хоче знати якими зусиллями вони їх зробили, скільки було безсонних ночей, переживань, ризиків. Ніхто не задумується, але кожен осудить і скаже "та він вкрав, бо чесна людина стільки не заробить." А я скажу, що не заробить дурна людина, яка буде жалітись і все життя обговорювати, заздрячи, інших. А я поважаю таких людей, які досягають чогось, які мають можливість жити комфортно, користуватись якісними речами/послугами/їсти якісну їжу/отримувати якісне лікування, освіту.  Користуватись благами цього світу - не гріх. Мати гроші, які дають можливості прожити життя цікавіше, якісніше - теж не гріх.
Наші люди звикли, що слово "бізнесмен" тотожне з словом "бандит". А для мене бізнесмени і просто успішні люди - зразки для наслідування і захоплення, бо дурна людина ніколи не стане успішною, нею може стати тільки мудра людина. А я люблю мудрих людей.
Є така фраза: зароблять горб, а гроші - роблять! Бідний - не те саме, що чесний. І багатий - не те саме, що злодій. Я не заперечую, що є люди, які крадуть, які йдуть по трупах, які і маму рідну продали б, які відбирають в когось дах над головою, а в когось  життя. Але так само і серед бідних людей є чимало таких, що вбивають людину за плашку горілки і 40 гривен. Поганих людей є багато. Вони є всюди. В кожній сфері, в кожній професії, серед нас щодня! Не вірите - включіть новини чи почитайте будь-яку газету. Там лікарське недбальство, там в їдальні отруїли 20 індійських дітей, там кум зарізав кума, там жінка викинула дитину, там в трамваї вкрали гаманець. Зло - усюди! Злі люди - теж! То чому ж тільки бізнесменів вважають грішниками?
Згадалась казка про Робін Гуда, який був таким позитивним героєм - забирав в багатих і віддавав бідним! О благодійник то який! І ніхто не подумає, що це він не забирав в багатих, а так само крав у них! Їхні ж гроші! То чим він кращий за тих, хто вкрав в когось іншого? І чи точно, ті в кого він ті гроші вкрав, вкрали їх в когось? Навіть в казках і легендах зневажають багатих людей, висміюють їх. Втовкмачуючи в голову дітям, що бути багатим - погано, хотіти мати гроші - гріх, прагнути якісного життя має бути соромно! Бо чесна добра людина має бути бідною! Які нісенітниці! Може, якби дітям не вбивали таке в голову з самого дитинства, потім виростаючи, може було б більше успішних людей, а не переляканих жебраків/алкоголіків/невдах. Може б вони не боялися відкривати власні справи, замість того, щоб виправдовувати себе десятками "в нашій державі нічого не можливо відкрити", "відкривають бізнес тільки ті, в кого багато грошей", "бізнес мають тільки бандити", "щоб мати бізнес треба з кимось переспати/бути кумом/братом/сватом/депутатом" тощо.
Люди не люблять багатих людей. Люди не люблять гроші. Люди бояться грошей. Люди краще все життя будуть дивитись на листівки з картинками з островів, аніж складуть собі план по досягненні цілі, підрахують скільки це коштуватиме, подумають як заробити додаткові гроші, щоб мрія стала реальністю. Людям бракує віри і сміливості. І це таке неприємне видовище, скажу я вам.
В результаті, бідні ненавидять багатих, та ще й скаржаться, що тим нема до них діла. А я скажу, що точка вашого сидіння визначає горизонт вашого бачення. Якщо людина сидить високо, вона бачить те саме, що бачать інші які сидять на тому ж рівні. І чому їм має бути діло до тих, хто навіть не спробував досягнути тієї точки? Чому їх звинувачують у всіх смертних гріхах, осуджують, дорікають в байдужості люди, які в силу своєї ліні, страху  і інших чинників, так і залишились сидіти внизу? Чи мають право вони когось судити?
Я поважаю людей, які вміють отримувати гроші, які шукають шляхи їх отримувати,  в яких вистачає на це розуму, кмітливості, ерудованості, підприємливості. Я захоплююсь ними і з великою радістю спілкуюсь з ними, якщо випадає така нагода. І я б дуже хотіла, щоб таких людей було якомога більше. Людей, які розуміють, багатим бути - не соромно! Соромно бути поганою людиною.

Previous post Next post
Up