Акція по ремонту притулку під г. Буштул

Jul 07, 2014 18:12



Фото Montager (с)

ГО "Туристичне товариство "Карпатські стежки" у співпраці з Осмолодським ДЛГ та Фундацією Раффорд (Великобританія) провели акцію по відновленню мисливського будинка в районі г. Буштул. Осмолодський ДЛГ в особі директора пана Олексія Фрика та лісничого Дарівського лісництва пана Олекси Пліша надали пиломатеріали та трелювальний трактор для їх доставки. За кошти Фундації Раффорд було закуплено бляху, цвяхи та інші витратні матеріали, а також було профінансовано доставку волонтерів з с. Осмолода до місця події та частково профінансовано транспортування з м. Калуш до с. Осмолода. За кошти волонтерів також було доставлено інструменти, паливо, цвяхи і посуд (Василь Будзак та пан Юрій на позашляховику Nissan Patrol). Суттєву допомогу надала рятувальна служба в особі начальника Віктора Худяка, який приймав активну участь у обстеженні району та доставці матеріалів.

В акції прийняло участь 43 учасники з м. Івано-Франківськ, Калуш, Долина, Львів, Житомир. Будинок збудований у 1972-1973 рр. з ініціативи заступника директора Островського Антона Йосиповича та за керівництва лісового майстра Савчука Михайла Олексійовича (+2011). На момент початку ремонту будинок знаходився у аварійному стані, так як згнили підвалини (практично стояв на землі). Крім того, через прогнилу покрівлю даху почала провалюватись стеля.

Дах оригінально було змонтовано з драниці, однак вік останньої не є довготривалим в умовах складної високогірної погоди. Будинок частково ремонтували добровольці (покійний Ігор Перегінець перестеляв драницю за рахунок зменшення площі даху та виніс з однодумцем нову піч), однак за кілька років він став потребувати капітального ремонту.
Задача ускладнювалась відсутністю дороги у верхів'ях Лімниці, де раніше функціонувала лише вузькоколійна залізниця. В даний момент триває будівництво лісової дороги в обхід русла, її закінчення можна очікувати лише на кінець цього року.

Загалом задача у волонтерів була у перенесенні 2 куб. метрів пиломатеріалів та 48 листів профнастилу та оцинкованої бляхи від місця доставки до самої хатинки 1,5 км горизонтальною траверсною стежкою та у значних ремонтних роботах. Стан старих трелювальних доріг до самої хатинки був занадто поганий навіть для трелювальної техніки.

Будівельні роботи полягали у наступному:

1. За допомогою гідравлічного автомобільного домкрата вантажопідйомністю 5 тон було піднято почергово всі кути будинку і таким чином вдалося поміняти всі знищені вологою підвалини. Перекриття стелі через пошкоджений дах теж було частково знищене, відновлювальні роботи у даному напрямку були дуже трудомісткі і зайняли багато часу.
2. Конструкція даху завдяки раніше проведеним покійним Ігором роботам не була повністю зруйнована, тому каркас даху в деяких місцях вдалося залишити без змін.
3. В зв'язку з просіданням будинку до рівня землі вся підлога під дією вологи згнила, і винесення зайвої землі затребувало значних зусиль та часу. На щастя, осмолодськими меценатами було надано та підготовлено суху дошку в обмін на заготовлену традиційно в останні кілька днів на пилорамі ДЛГ, що надало можливість зменшити загальну вагу матеріалів і порізати її для економії часу на потрібні розміри ще в Осмолоді.
4. Зібрано та утилізовано все сміття біля будинку, розчищено криничку в потічку неподалік.
5. Виготовлено естетичні вішаки, вставлено шибки у розбиті вікна, виготовлено одну з відсутніх ставень.

Також в урочистій обстановці під час вечері у таборі волонтерів було вручено посвідчення членам громадської організації та обговорено плани на майбутнє.
Відновлена хатинка відтепер зможе служити прихистком як для єгерської служби лісового господарства, так і для туристів, оскільки знаходиться неподалік від старого польсько-словацького кордону і адміністративної межі Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Дякуємо всім волонтерам, що прийняли участь в акції!

Із прес-релізу стосовно акції

evdlyudchik описала враження "новачка" у своєму пості Як ми зробили одну добру справу

Фото із акції від Ю. Гудими

mountains, Карпати, гори, люди

Previous post Next post
Up