Баутцен - місто-казка, про яке ви не чули

Dec 23, 2018 20:18

У цьому році я ще не надіявся побувати у Німеччині, але пощастило на пару-трійку днів заїхати. І перше ж місто, яке побачив, вразило мене наповал. Маленький і маловідомий Баутцен виявився якимось фотогенічним чудом: оточений середньовічними мурами й вежами, із замком та купою іншої старовини. Потім були й інші міста, але саме це назавжди залишиться першим.

Ну і загальне уявлення про Німеччину виросло до якихось аж не знаю яких масштабів. Я ж побачив, по суті, лише крихітну її частинку біля Дрездена, і якщо тут все ось таке, то що там далі?..



І оці вулички, вони ніби постали тут саме з моєї уяви про те, якими мають бути у цій країні:








Іще одна особливість Баутцена, що місто цілком слов’янське і є неформальною столицею лужицьких сербів, або сорбів, або просто лужичан.

Із своїми балканськими тезками вони розійшлись у різних напрямках дуже давно, і фактично не мають нічого спільного, крім назви. У свою чергу лужичани поділяються на верхніх та нижніх, це також два окремих народи з досить різними мовами (можна, наприклад, порівняти за перекладами «Заповіту» Шевченка, який є у відповідних статтях української Вікіпедії).

Баутцен та околиці - земля конкретно верхніх лужичан, і в слов’янському варіанті зветься Будишин. За ледь не тисячоліття перебування у складі різних німецьких держав, сорби змогли зберегти свою ідентичність та мову. В основному до них ставились лояльно, хоча були і темні часи, як нацистський, коли їх оголосили німцями (добре, що не євреями). Зараз верхніх лужичан усього 40 тис. чоловік.


Іще одна річ, яку тут не можна обійти - верхньолужицька мова, яка хоч і західно-слов’янська, на диво зрозуміла для українців. Порозумітись із лужичанами можна й на слух (якщо їх уміти знайти серед німців, звісно:) ми знайшли наглядача у сербському музеї Баутцена-Будишина), а читати взагалі просто. Правда, я так і не знайшов там на місці великих текстів, на безриб’ї прийнявши чеську мову за верхньолужицьку, але от вказівники скрізь продубльовано.


Ну і на завершення нашої спорідненості, їх жовто-синій прапор:


Далі дивимось місто. Історичний центр знаходиться в меандрі річки Шпрее, від неї ж і маса видових точок.


Старий млин, з німецькою ретельністю доведений до зразково-показового стану:




Одна з найкращих панорам центру відкривається якраз із протилежного берега річки, із пагорба на північний захід від нього:



Оборонні мури та вежі:


Над будинками піднімається замок Ортенбург:


На самому пагорбі - старе кладовище та кірха.




По мірі проходження над річкою змінюються і ракурси.



А це всього-то водонапірна вежа, наприклад:


Не знаю, наскільки комфортне це місто для життя, але просто від можливості бачити це все щодня, здається, можна бути щасливим.










За вежею виглядає дзвіниця кірхи святого Михаїла:


Башта із темним верхом також водонапірна.


Завертаємо углиб вуличок, а там чортівня якась:)






Це знімав десь поблизу Сербського музею (але то не він сам):




Кафедральний собор святого Павла, також лютеранський храм. Збудований аж в 1213-21 роках!


Ратуша на площі Головний Ринок:


Годинників на ній три штуки, щоб навєрняка:)


Забудова Ринку:




«Падаюча» вежа:


А по вуличці у її напрямку награвав цілий циганський оркестр. Потім дітлашня бігала, вимагала за це гроші у туристів; цигани скрізь однакові.


Іще однією чудовою видовою точкою є міст Шпреебрюкен, із якого відкривається бомбезна панорама міських укріплень та видно шпилі домінант площі Ринок.







Погляд у протилежну сторону. Там теж є якісь башти та стіни. Узагалі такі масштаби міської фортифікації у річковому завитку так чи інакше нагадують про наш Кам’янець-Подільський.




І ще трохи чарівного Баутцена. Їх будинки:






Місцевий колорит:




Їх авто:


Сучасна архітектура:




І заслужений релакс. Поки німецьке пиво, із тих, що я пробував, за смаком явно поза конкуренцією.


ратуші, Баутцен, замки, Німеччина

Previous post Next post
Up