Кошице як на долоні або довга дорога в Європу

Oct 28, 2018 19:32

Ось і добрався я до фотографій, зроблених під час 4-денної вилазки у Словаччину на вихідні до Дня Конституції. Хай це і не найкрутіший закордон, де можна побувати, але то була моя перша самостійна подорож в ЄС і Шенгенську зону, яку я сам собі спланував (ще й все вийшло), тому однозначно запам’ятається. А так як всі дороги ведуть у Кошице, з нього і почнемо.



Але спочатку - довга трясучка неспішним прямим поїздом (точніше, двома причіпними вагонами). Вагони цілком європейські, з триповерховими лежаками, щоби забратись під дах передбачена драбина:)


Окрім проходження кордону, добряче постояли в Чопі, де нас хитромудро, але невідчутно пересадили на євро колеса.


Ну а там почалась і Словаччина з її пасторальними пейзажами.


Ця країна - просто скарбниця замків. Тут понад 100 замків і фортець і більше 200 палаців (словом, навіть самі словаки не можуть точно підрахувати), і просто з вікна потяга по дорозі їх видно мінімум два, у селах Вельки Каменец та Сланець. Устиг сфоткати другий:


І така оказія, що у Кошице, другому за кількістю населення і одному з найгарніших міст від замку майже нічого не лишилось…

Але про все по порядку. До наступного поїзда у мене було 3 години, «відчути» землю під ногами й поповнити їстівні запаси. Подивитись центр я б не встиг, тому залишив його на останній день, а тоді махнув на північну околицю, де і розташовані залишки Кошицького граду.

Підготуватись до швидкого пересування у чужому місті дуже допоміг сайт, де є розклади громадського транспорту найбільших міст і описана специфіка придбання квитків (у автобусі їх не продають, тільки в кіосках або через автомати). Отже, сідаємо в автобус 29 і вперед, до зупинки «Виглядкова вежа» - майже по-нашому звучить.

На вході до граду зустрічають:


Як бонус, прогулянка затишним лісопарком хвилин на 15.


Повсюди химерні скульптури:




А там скоро буде видно і замкові стіни, точніше, те що від них лишилось.


Кошицький град у нинішньому виді - законсервовані руїни, які дико програють у конкуренції іншим замкам Словаччини. Певно, на нього не варто було б витрачати час, якби на найвищій точці граду не розмістили оглядову вежу, з якої відкривається приголомшлива панорама міста.

Узагалі я побоювався, що посеред робочого дня там буде безлюдно й зачинено, але Європа. Для самих містян це популярне місце прогулянок, навіть в четвер було достатньо людей у парку. 1 євро за вхід, і гайда нагору.


А там - 240-тисячне місто як на долоні:



І такі мімімішні іграшкові будиночки:






Серцевина, без спальних та сільських районів:


Спробував упіймати фотоапаратом історичний центр. Не знаючи, як він виглядає, з короткозорістю і крізь туман, але таки зловив. Ось він, у правій частині кадру, невисотний і під червоними дахами. Можна розрізнити зокрема театр:


Тут (зліва) також влізла якась історична частинка і пару шпилів костьолів:


Спальні райони майже як наші, тільки у більш життєрадісних кольорах. Ось це Sídlisko Ťahanovce, якщо я правильно зорієнтувався.


У північну сторону навпаки буйство лісів і хатинки приватного сектору:





Якийсь кар’єр:


На передньому плані - стіни граду та літній театр.


Навіть руїни у Європі вирівняні й відшліфовані до блиску. Ех, нема в них тої романтичності й відчуття древнього запустіння, як у наших:)


Хоча деякі шматки стін уводять в дикий ліс…


…але:


Ще дерев’яні фігури:


І прощальний погляд на вежу, та вибираємось назад.


Хоч це далека зупинка, де ходить тільки один автобус, є розклад. А от купити квитки ніде, тому завжди варто мати про запас.


Зелень кошицьких околиць:


І назад на вокзал. Устиг і на вежу, і перекусити та вскочити на наступний поїзд, уже вглиб країни. Весь транспорт у Кошице виконаний у традиційних кольорах міста:


Наостанок, трохи стріт-арту:






Словаччина, Кошице, замки

Previous post Next post
Up