Холодне сонце Ісландії. День третій

Aug 21, 2018 20:15

Як все-таки приємно зустрічати новий день, коли просто за вікном ось такі пейзажі… Навіть незважаючи на те, що хрін вимовиш назву села, у якому ми ночували - Kirkjubæjarklaustur :)



Ранок в Ісландії починається точно не з кави, і справа навіть не в тому, що порція кави тут коштує від 3 євро і більше. Тільки виїхали, знайшли черговий водоспад, про який навіть наш гід не знав. Називається він Stjornarfoss, себто, зоряний.




Ну а перша уже запланована зупинка - каньйон Фьядрарглйуфур (Fjaðrárgljúfur), утворений річкою Fjaðrá. Нехай не лякає вас черговий чудесний ісландський топонім, згадали його раз і досить:) А каньйон просто неймовірний.


Вирвавшись на рівнину, Фьядра майже одразу впадає в більшу річку, що і видно на горизонті.



Виток із каньйону:


Ну а ми прогуляємось трохи поверху, проти течії. Низом пройти теоретично також можна, тільки коли тепліше, та і види звідти не ті.

Зате згори - краса. Чудні й карколомні скелі, порослі деінде мохом усіх відтінків зеленого, а внизу звивається річка, колір якої сильно міняється у залежності від погоди та освітлення.




Природна арка, популярне місце для фотографування:


Довжина туристичної стежки - 2 кілометри, тому і нагулятись, і надивитись природи її вистачить вдосталь.




Стежка закінчується оглядовим майданчиком, звідки чи не найкращий ракурс каньйону:


З протилежної сторони у Фьядру водоспадом вливається гірський потічок.


Далі пересуваємось до містечка Vík í Mýrdal, або просто Вік, найпівденнішого в Ісландії. Якщо загалом слово «південь» асоціюється з теплом і сонечком, то на цьому острові південне узбережжя досить дике і безлюдне. У Віку мешкає усього 290 чоловік.

Іншою особливістю поселення є близькість пекельної суміші «вулкан + льодовик». При чому не просто вулкан, а Гекла, яка від початку заселення острова вивергалась 20 разів, за що отримала назву «ворота пекла». Наступне виверження може підтопити льодовик навколо і утворений цим селевий потік просто знесе Вік нафіг. Тому у містечку регулярно проводяться цивільні навчання на випадок такої біди. А ви б хотіли там жити?

Одним із місць для порятунку є пагорб, де стоїть церква.


Від неї відкриваються розкішні панорами усього Віка.



Видно і океан, де угадуються учорашні знайомі з пляжу чорного піску, два троля та їх корабель. Напередодні ми їх просто не розгледіли б із-за туману.



Від найпівденнішого міста перемістимось на найпівденніший таки мис, який називається Dyrhólaey. Тут уже звичні чорні пляжі:


І ті самі тролі:


Чайки спокійно собі відпочивають на майже вертикальних обривах.




І те ж саме неймовірне буйство океану навколо.


Пробував ловити моменти, коли найбільш шалені хвилі розбиваються об скелі:


image Click to view








Маячок біля мису:


Ще пару панорам, на одній з яких - чергова природна арка, і рухаємось далі.






А там, поки ми їхали, раптом розпогодилось. А то вже почало і не віритись, що в Ісландії також буває сонячно. На додачу, завдяки цьому виросла веселка.


При чому з’явилась вона не звідки-небудь, а з льодовика, що досить таки нечасте явище. Своєрідна сатисфакція за все, що ми до того витерпіли.


Льодовик називається Mýrdalsjökull. Він відчутно менший за Svinafellsjökull, бачений напередодні, зате до нього можна підійти впритул і у прямому сенсі помацати руками.





Групу людей якраз готували до походу углиб льодовика, що досить непроста справа, яка потребує попередньої підготовки.



Розломи:




Ну а якщо навіть на льодовику була веселка, то на водоспадах тим більше. Водоспад, до якого ми підібрались, називається Скоугафосс (Skógafoss). Має 60 метрів висоти і щедро мочить мікроскопічними бризками усіх, хто посміє наблизитись задля фото.




Особливістю його є можливість піднятись до верхів’я і подивитись на це торжество стихії згори.




Звідси ж відкривається і панорама неправдоподібно пласкої рівнини внизу:



Якийсь ісландський мегаполіс:


Також зробили зупинки біля двох скансенів, які зображують історичне житло.


Перше місце - це саме музей, але виконаний досить гуманно. Хто бажає, може купити квитки (зважаючи на ісландські ціни, вони мають бути досить дорогі), походити вуличками скансена і позаглядати в хати. Ну а хто не хоче чи не має часу, для тих невелика демо-версія через паркан.


Он і церква виглядає.


Гори навколо скансена:



Друга точка знаходиться просто на території чиєїсь ферми, я так зрозумів. Машиною туди не можна, але пішки запросто. Пару затиснених під скелею будиночків та напіврозвалений сарай.


Ось в таких невибагливих житлах тулились мешканці острова відносно донедавна:


Сарайчик:


Іще пару таких хат аж на горизонті покинуті і відверто руйнуються.


Постійна рубрика «А чи не наркоман ти часом?»


Час уже повертав на вечір, а на нас ще чекала довга дорога. І хоча підходив до закінчення уже третій день, залипати у вікно було не менш цікаво, ніж на самому початку.

Залишки ферми, понищені виверженням Ейяфьядлайокюдля (досі поруч уже виросли нові будиночки):


Чергова група водоспадів, на які уже майже ніхто й не звернув уваги:


Ще одна веселка:


І просто дуже фотогенічні й маленькі ісландські поселення. Наша ж дорога пролягала до столиці.




океан, Ісландія, водоспади

Previous post Next post
Up