Найстаріше місто України

Apr 19, 2017 19:44

Є вчинки, про які можна жалкувати все життя. А є - навпаки, про котрі думаєш - як добре, що колись так зробив.

Як добре, що свого часу відвідав Керч, поки ще була така можливість. Як погано, що лише на один день. Із-за цього так і залишились для мене незвіданими форт Тотлебен, Аршинцево, міські парки та багато чого… Хоча і побачити устиг теж немало.

Почну з Єнікале.



Твердиня з такою назвою (перекладається як «Нова Фортеця») була зведена у 1699-1706 роках за османського володарювання. Будівництво відбувалось за участі італійського та французьких інженерів. Розміщена у найвужчому місці Керченської протоки і озброєна потужними гарматами, вона мала перекривати прохід між морями російським судам.


Після входження півострова до складу Російської Імперії у 1835-1880 рр. тут був військовий госпіталь, по закриттю якого фортеця занепала. Зараз однозначно найвідомішою її точкою є відреставрований південно-західний бастіон.


Поки ви розглядаєте бастіон у деталях, можна розповісти і пару слів про Керч, що залишилась за кадром. Благо, Єнікале знаходиться на окраїні і по дорозі до неї можна вдосталь порозтиратись навколо. Місто виявилось на диво зеленим, як для Криму, і акуратним. Машин на дорогах мало, принаймні так було до того як Керч із вселенської окраїни перетворилась на фактично єдині ворота Криму.

А на вулиці Войкова, на противагу стандартним панелькам, є чимало міжвоєнних чи післявоєнних цікавих будинків.


Окрема історія - населення міста. Керч, безумовно, є чи не найбільш «ватним» осередком Криму. Доля етнічних росіян тут навіть більша, ніж у Севастополі. Тут же відбувся один із вкрай нечисленних (до появи зелених котолюбів) проросійських виступів, коли стадо знесло проукраїнський мітинг, мужньо побивши натовпом 3-4 організаторів. Тоді ж чи не вперше у кадрі з’явився оранжево-чорний смугастий прапор, стилізований під Георгіївську Гвардійську стрічку, яка опісля всіх подій втратила для українців своє початкове значення і перетворилась на символ окупації.

А ще вони казково політизовані. Серед усіх уривків чужих розмов, почутих за той день, здається, жодної не було не про політику. Навіть юродиві прошаки під церквою обговорювали, що Донецьк - ісконно рускій город, тому Путіну потрібно негайно бомбити Тернопіль (wtf?).


Фортечні ворота також у чудовому стані.


Єнікале мала неправильну 5-кутну форму і розташовувалась на кількох рівнях. Площа фортеці - 2,5 га. На прилеглій території ще можна побачити фрагменти стін, бастіонів і воріт.


Південно-східний бастіон.


Арабатська фортечна брама.




Ось таким крихітним виглядає бастіон від брами.


Безпосередньо через фортецю проходить залізнична лінія до паромної переправи. Спричинена потягами вібрація - іще один негативний фактор впливу на Єнікале.


Ворожа сторона.


Будинок 19 ст. біля фортеці.


Далі я вернувся у цивілізацію і взяв на прокат велосипед (хвала тим, хто вигадав цей сервіс) та поїхав за місто, на північ. Проїхав село Бондаренкове, заблукав для пристойності, наскочивши на якісь складські руїни, і все ж знайшов… ось це.


Булганакське сопкове поле - унікальне не тільки для Криму, у всьому світі не так уже й багато подібних місць. Тут знаходяться грязьові вулкани - чудернацькі геологічні утворення, які виштовхують на поверхню землі грязь і метан із глибини 5-9 км! Грязь, до речі, лікувальна.

Поняття вулкану, сопки чи озера тут доволі розмите. Ось це, скоріше за все, - Центральне озеро.


В моїй присутності вулкани відверто лінувались, статечно пухкаючи невеликими метановими бульбашками.

image Click to view



А ось ця сопка десь в половину людського зросту уже куди більше виправдовує наші уявлення про вулкани.


Вона названа ім’ям або Павлова, або Вернадського - по пам’яті уже не ідентифікую.


Існують перекази, що у часи Другої Світової німецький танк, піжонства ради, махнув навпростець через це поле, та так і бовкнув безслідно в одну із воронок.
Одиночні грязьові вулкани є і в межах Керчі. Єдиний на території материкової України вулканчик знаходиться в селі Старуня Івано-Франківської області.


Криваві озера і потічки.




Ставок у Бондаренковому.


Велосипед повертається до своїх господарів, а мені час під землю, у Аджимушкайські каменоломні. Видобуток каміння тут проводився ще у древні часи. Новітня ж історія цього місця була написана під час оборони від фашистів.

В 1942 році німці відкинули війська Кримського фронту з Керченського на Таманський півострів. Значна кількість радянських солдат, які прикривали відступ, залишились відрізаними від основних сил. Захищаючись на місці, вони відступили зрештою в підземелля каменоломень. Так почалась безпрецедентна героїчна 170-денна оборона Аджимушкаю.


Гарнізон зміг не тільки тримати оборону, а ще й робити диверсійні вилазки; унаслідок цього близько половини німецьких військових, які займали Керч, були перекинуті сюди. Втім, сили обложених теж були не безкінечні. Особливо гостро стояла проблема води - фашисти потруїли і засипали навколишні колодязі. Поки солдати не змогли прокопати колодязь у підземеллі, доходило до того, що вимушені були висмоктувати вологу із сирих стін. Великих втрат також завдавали перманентні газові атаки і бомбардування. Німці змогли захопити катакомби лише 30 жовтня 1942 року.

Це мій короткий переказ, який ніяк в повній мірі не може передати обставини облоги та незвичної самопожертви людей, які ціною власних життів затримали на місці чималі сили ворога. Водночас, це і черговий приклад зневажливого до них ставлення військового керівництва, яке не рахувалось із втратами живої сили - гарнізон каменоломень так і не дочекався наказу про відступ. Із початкової кількості 10-13 тис. до німецького полону дожили лише 48 чоловік; решта так і не побачили більше сонця, навіки спочивши в цих страхітливих чорних тунелях.


У листопаді 1943 року Аджимушкай було звільнено, з 1966 тут діє музей. У 1973 році Керч отримала статус міста-героя.

Фото та відео зйомка всередині заборонені. Втім, вони все одно не змогли б передати атмосфери цього моторошного жертовного місця.


Недалеко від каменоломень знаходиться Царський курган - старовинна усипальниця правителя Боспорського царства 4 ст. до н.е.


Має висоту 17 м. До місця поховання веде 36-метровий коридор, який створює цікаві просторові ілюзії під час проходження по ньому.


Був розграбований ще в давнину і забутий. В 1837 році його відкрили знову. У музеї при кургані представлені знахідки з розкопок і історичні фото.






Подібний курган, Мелек-Чесменський, розташований безпосередньо біля міського автовокзалу.
Піщаний відвал на околиці Аджимушкаю.


Річка Мелек-Чесме. Як і більшість кримських річок, маловодна, а русло замкнене в бетонну шубку.


Церква Іоанна Предтечі - пам’ятник візантійського зодчества. Страшно уявити - вона веде свою історію від 6 ст.! Нині це найстаріший православний храм східної Європи.


Дзвіниця прибудована у 19 ст.


Наступна на черзі - гора Мітрідат. До неї ведуть однойменні сходи, пам’ятка класицизму 1833-40 років, авторства італійського архітектора Александра Дігбі.


Названа на честь Мітрідата IV Євпатора, понтійського царя.


У 2015 році обвалився один із прольотів сходів. Запланована на 2016-17 роки реконструкція, якщо вірити Інтернету, так досі і не розпочалась.


Обеліск Слави на вершині пагорба.


Звідси відкриваються казкові види.




Трошки нижче - городище Пантікапей.


Пантікапей - давньогрецьке місто, пізніше - столиця Боспорського царства, засноване у 7 ст. до н.е.


Антична арка.


Пантікапей занепав і перестав бути столицею у 370-і роки, унаслідок нашестя гунів. Тим не менш, тут продовжували жити люди. Мінялись царства і імперії; місто змінювало назви і правителів, падало у війнах і поставало знову; але увесь цей час так чи інакше воно жило. Саме ця обставина дозволяє вважати, що вік Керчі складає 2600-2700 років.


Розкопки садиби.


Від Пантікапея також відкриваються апетитні краєвиди.






Пішохідна зона у центрі міста.






Керч, фортеці, музеї, Крим, вулкани

Previous post Next post
Up