Флоріана. Вічне передмістя

Apr 26, 2020 19:05

Валлетта, столиця Мальти, являє собою місто-фортецю, що займає вузький мис між бухтами Марсашметт та Гранд-Харбор. Таким чином із трьох боків вона оточена морем, а з четвертого - потужною лінією оборонних мурів. Столична агломерація, прилегла до неї, майже суцільна, тому не дивно, що одразу за лінією муру починається наступне місто, Флоріана, яке займає підступи до мису зі столицею та є логічним продовженням її укріплень.

1. Якщо їхати на Мальту у якості туриста, у Флоріані хочеш-не-хочеш, а побуваєш. По-перше, тільки через неї можна потрапити у Валлетту по суші, по-друге, тут же знаходиться головний транспортний хаб країни, звідки стартують автобуси ледь не по всьому острову. Автостанція впритул прилягає до стін Валлетти:



2. Навпроти її міської брами знаходиться великий Тритонів фонтан, до якого я якось більше в нічну пору підбирався.


3. Можна було і з витримкою погратися.


4.


Та повернемось у день і підемо далі. Узагалі це місто замикало всю подорож, і просто звідси уже їхав в аеропорт. Та трохи порушу хронологію і залишу столицю наостанок, а сьогодні - Флоріана.

5. З двох боків її омиває море, спершу глянемо північно-західну сторону. Види в гавані контрастні, спочатку передній план займає форт Маноель та прилеглий до нього карантин:


6.


7. А потім історичний пейзаж змінюється на сучасні хмарочоси (конкретно місто Та’Шбіш).


8. І 5-зірковий Grand Hotel Excelsior.


9. Загалом місто - також фортеця, як і Валлетта, тому на море вона дивиться з висоти оборонних веж та бастіонів.


10. Не скрізь вони показово відреставровані, є й колоритні облізлі:


11. На цій стороні хотів потрапити на бастіон Мсіди (то одночасно парк, музей та військове кладовище), але він має якийсь дурний графік роботи, і саме того дня (середа) не працює. Ну нічого, у Флоріані взагалі багато парків, пішов у наступний, називається Са-Мейзон.


12. Звідси замість моря види уже на сушу та агломерацію. Зліва місто Хамрун, справа величезний госпіталь:


13. Домінанти Хамруна - собор св. Каетана та статуя св. Франциска:


14.


15. Сам Са-Мейзон чудово вписаний у колишні міські укріплення. Він прекрасний і дебільний одночасно. Дебільність полягає у суто мальтійській традиції понаставляти парканів і зачинених на замок хвірток, так що куди б не пішов, зайдеш у тупик. Загалом Флоріана не те щоб не сподобалась, але якщо складати рейтинг усього побаченого на Мальті, точно зайняла б останнє місце.


16.


17. Зате тут можна знайти дуже нетипову для країни неоготику.


18. Це так званий Хол Роберта Самуеля (1883), будувався як церква методистів, а зараз виконує роль музичної зали.


19. Поруч -діюча церква-ротонда Саррія (1675), також не зовсім банальної форми:


20. А от парафіяльний собор св. Публія уже більш звичний для Мальти.


21. Якась держустанова:


22. Контрастні вулиці Флоріани:


23.


24.


25. Не обійти увагою котиків. Їх тут багато, як скрізь по країні, і певно, я вже встиг дістати ними навіть завзятих котоманів. Але не можу обійти їх увагою, бо у Флоріані вони здебільшого нетипові. Якщо більшість мальтійських котиків завойовують серця своєю мімімішністю, то тут виглядають як стріляні бійці сурових столичних околиць:


26.


27.


28.


29. Поступово дістався протилежного берегу. Клацнув крупним планом круїзний лайнер, якось раніше не акцентував увагу на тому, настільки вони гігантські. Це ж цілий спальний район в одному кориті, і яке задоволення на такому подорожувати?..


30. Біля набережної встановлений символічний пам’ятник дітям-мігрантам. Споконвіку Мальта виступає своєрідним останнім форпостом захисту європейської цивілізації з півдня. Тільки якщо раніше горді сарацини йшли на Старий Світ з вогнем і мечем, то зараз завойовують його повзучою міграцією.

Цікаво, як будучи в ЄС, мальтійці умудряються відморожуватися від квот на прийняття мігрантів - їх тут тупо немає.


31. Це не знаю, чи постійна інсталяція, чи під наближення Хелловіна.


32. Через Велику гавань видно міста-фортеці на протилежному березі, Біргу та Сенглею:


33. А це вже сама Валлетта:


34. З черговим круїзним чудовиськом біля берегу, вони сюди заходять більш ніж регулярно.


35. Пам’ятник полеглим воїнам. Відкрили його в 1938 році на честь загиблих у Першій Світовій, а пізніше присвятили жертвам обох великих війн.


36. Обійшовши його, я замкнув символічне коло по місту. Попереду замаячив уже знайомий Тритонів фонтан та стіни Валлетти. Із Мальти мені залишилось розказати тільки про неї.


37.


фортеці, храми, Мальта, коти

Previous post Next post
Up