Гданськ, ч. 1: погляд знизу

Nov 02, 2019 20:35

Розташований на стику тевтонської і слов’янської культур, Данциг у роки Другої Світової був важливим портовим та промисловим форпостом нацистів, що для нього самого зіграло недобру роль. По війні місто було зруйновано ледь не вщент, зокрема історичний центр - на 90%. Після такого удару відходить не кожен, але Гданську пощастило.

Масштабне відновлення міста почалося в 50-ті роки й подекуди триває і досі. Причому поляки, яким дісталися майже руїни, за зразок для відновлення взяли не довоєнний німецький Данциг, а місто зразка 18 ст., часів ще Речі Посполитої.

Зараз залишається лише дивуватися якості відновлювальних робіт - якби я не знав передісторії, легко повірив би, що ці всі кам’яниці, костьоли і брами насправді стоять незмінними уже кілька століть.

Сучасний Гданськ називають найгарнішим містом Польщі, а то і всієї Європи; звісно, знайдуться люди, які не погодяться з таким твердженням, але так чи інакше воно все ж дуже близьке до істини.



Але спочатку треба побачити моречко. Воно далеко від центру (хвилин 25 на трамваї до мікрорайону Бжежно) і є північною межею міста.


Балтійське море там я побачив вперше у житті. Вода була навіть відносно тепла, а от холодне повітря і сильний вітер підвели. Тому для першого разу не купався, обмежився тим, що помочив ноги.


Ну а там настала черга і центру міста. Фотки будуть впереміжку з кількох прогулянок за два дні. Показувати Гданськ мимохіть складно, там ледь не про кожну кам’яницю можна писати статтю з десятком супроводжувальних знімків.

«Центр центру» так і називається - Головне місто. Від колишньої фортифікації там-сям залишились вежі та брами. Верхня брама:


Будинок братства св. Геогрія та кам’яниці площі Вугільний Ринок:


Від деталей та ліпнини голова обертом.




Дворик колишньої катівні:


Ці горгульї тут не на своєму місці, а звідки вони взагалі узялися, розкажу трохи нижче.


Від Верхньої брами через Золоту проходить вулиця Довга, основна в Головному місті. Попереду видніється ратуша, одна із трьох, які є у Гданську.


Чого варті тільки розписи:








Самі по собі будинки вузенькі і протилежними фасадами виходять уже на якусь іншу вулицю.


Зброярня по вул. Пивній:


Ратуша та Довга площа перед нею:


Тутешні кам’яниці також тримають марку. Пізньоготичний палац Артуша та фонтан Нептуна, один із символів міста.


Сонячний годинник на ратуші.


Наступною варто подивитися Маріацьку базиліку. Її будували з 1343 по 1502 роки, і в середньовіччі це був найбільший цегляний храм Європи. Природно, що помістити її в кадр із вузьких вуличок середмістя нереально, покажу вже у другій частині, здалеку та з висоти.

Зате перед входом є точна зменшена копія.


Всередині базиліки теж можна зависнути чи не на годину, з її вражаючими деталями, кожна з яких має свою цікаву історію.


Нечасте для християнства зображення Бога-отця поруч з Ісусом та Дівою Марією.


Орган:


А ще церква одночасно є і цвинтарем із купою гробівців у стінах чи просто під ногами: спочити тут вважалося за честь. У нові часи практику поховань у храмі зупинили, але в цьому році зробили виняток, виділили нішу для праху мера Гданська Павла Адамовича, убитого в січні місцевим придурком.


Від Маріацької базиліки до Маріацької брами веде Маріацька вулиця, одна з найбільш туристично-попсових у місті.


Вся справа у її ґанках. Колись такі були у більшості кам’яниць Головного міста. Усе змінилося в кінці 19 ст., коли постала необхідність прокладання трамвайних шляхів. Задля розширення вулиць ґанки звеліли розібрати; залишили тільки на одній вулиці, на згадку як воно було.

Ну і тут же збереглися уже знайомі горгульї, вони виконують роль декору для дощових зливів.


Автентичність та збереженість зіграли з Маріацькою злий жарт: мешканці Гданська тут не живуть, а квартири здають приїжджим. Та й важко то було б, коли щодня у тебе нові сусіди, а під вікнами ледь не цілодобовий движ.


Проте хоча туристів у Гданську й багато, вони розосереджені якось рівномірно та гармонійно, і не створюють натовпів (не зрівняти з тим же Краковом). Вечорами на затишних вуличках середмістя виступають місцеві таланти, що тільки додає плюсів до загального враження.




Людина-невидимка збирає на пиво, щось не дуже вдало.


Але все вище показане - тільки розігрів перед найгарнішою частиною Головного міста. Щоб побачити її, треба вийти через Зелену браму (котра насправді вже давно не Зелена) і опинитися на березі Мотлави.


Набережна має назву Довга (оригінальна у них топоніміка, правда?) і є одним з основних прогулянкових напрямків у місті. Найкраще її дивитися з мосту (Зеленого, але насправді ж не зеленого) чи з острова Шпихлерів.


Забудова набережної - уже звичні вишукані кам’яниці з додаванням водних брам. А якщо помножити це все на гарненькі туристичні кораблики, отримаємо дійсно одне з найбільш візуально захоплюючих місць Європи.




Серед іншого тут виділяється Журав - найстаріший збережений портовий кран Європи і за сумісництвом одна із брам. Визначна пам’ятка, хоча мене своєю чорнотою лякає якось.


Приємно гуляти й обабіч Довгої набережної. З південної сторони її прикриває чергова оборонна вежа.




Гарно там…




На протилежному березі річки лежить острів Шпихлерів. Це штучний острів, утворений в кінці 16 ст. і забудований зерносховищами та складами. Попри відмежування від решти міста і охорону, шпихлери часто горіли, особливо їм дісталося в 1945 році.

Нині їх відбудовують або зводять зовсім нові, частина поки що чекає своєї черги у стані руїни:


Гармонійне поєднання історії й сучасності.


Кам’яниця на північ від острова:


Там через Мотлаву перекинуто розвідний місток, який я застав у піднятому стані якраз.


З північної сторони до Головного міста прилягає Старе місто, менш історично значиме та не настільки популярне серед туристів. На його огляд мені часу майже не було, але й побачених шматочків для сильного враження вистачило. Яка краса й фотогенічність:






Ратуша Старого міста:


Залізничний вокзал Гданська - один з найгарніших, що я бачив:


Скульптура перед вокзалом:


Один із костьолів Старого міста:


Чого варте тільки оформлення вікон…


На гербі Гданська зображені леви, тому їх по ходу діла зустрічаєш багато. Мурал біля вокзалу:


Фонтан уже не згадаю де:


На фасаді нового будинку. Сучасна архітектура міста подекуди вражає не менше історичних кам’яниць.


Котики на вікнах:




Далі буде…

Польща, ратуші, море, Гданськ

Previous post Next post
Up