Вищий адміністративний суд України визнав ВО «Свобода» нацистською організацією

Oct 07, 2012 12:22

Вищий адміністративний суд України визнав ВО «Свобода» нацистською організацією




Завершилася трирічна судова тяганина між Комуністичною партією України та Всеукраїнським об’єднанням «Свобода», яка була викликана заявою Петра Симоненка про те, що«Свобода» є нацистською організацією. Ця заява була зроблена в інтерв’ю партійній газеті «Комуніст» і, власне,саме на це видання і подали до суду ображені «свободівці».
Не зважаючи на багаторічну ворожнечу і регулярні словесні сутички, це був перший суд між Комуністичною партією України і ВО «Свобода». Раніше до судової зали не доходило, хоча нацистами «свободівців» називали вже не раз, і не тільки КПУ. Проте на часі вибори до парламенту, і «Свобода», вочевидь, розраховувала отримати козир у вигляді перемоги над комуністами. Проте сталося не так, як гадалося.

Судова тяганина почалася ще перед президентськими виборами - 2009 року - і тривала донедавна, допоки Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ не поставив фінальну крапку у цій справі. На користь Комуністичної партії України. Хоча варто зазначити, що перші два суди - у Шевченківському районному і апеляційний, - в часи помаранчевого режиму Ющенка КПУ програла. Проте касація увінчалася успіхом, що дуже важливо, оскільки рішення

ВАСУ - це рішення останньої інстанції. В України його оскаржити неможливо. Хіба що в Європейському суді, куди, на думку адвокатів КПУ, «свободівці» навряд чи подадуться бо в Європі їх знають як облуплених.

Всі три роки справу вів начальник юридичного відділу газети «Комуніст» Михайло Бабич. «Нам вдалося зібрати досить так ґрунтовну доказову базу проти ВО «Свобода», - зазначає юрист. - Це були і офіційні документи, і численні публікації в ЗМІ, і архівні матеріали, різноманітні відеоматеріали, було багато всього. На судових засіданнях я звертався до самої історії, зокрема, створення самої «Свободи», яка, як відомо, до 2004 року мала назву Соціал-націоналістична партія України, що має однозначні паралелі з іншою націонал-соціалістичною партією, тією, що називалася робітничою і керувалася Гітлером. Тобто вже в самій своїй назві «Свобода» ототожнюється з нацизмом. Хоча в 2004 році назва партії і змінилася, проте ж пріоритети її діяльність залишилися ті самі. Вони, як і раніше, ставлять українців више за усі інші нації, принижуюючи значення інших народів, зокрема, євреїв і росіян, яких вони обзивають лайливими словами. В суді ми демонстрували горезвісний виступ Олега Тягнибока в Івано-Франківській області в липні 2004 року, коли він брав участь у вшануванні когось із ОУН-УПА. Під час цього виступу Тягнибок закликав до зневаги інших націй та до насилля над представниками інших народів. Це відео було одним з найбільш красномовних доказів того, що Петро Симоненко в оцінці ідеології ВО «Свобода» не помилився. «Феєрична» риторика Олега Тягнибока не залишала сумнівів.

Також серйозним аргументом у нашій справі відіграли минулорічні події у Львові 9 травня на Марсовому полі. Тоді вся
Україна з обуренням спостерігала, як безсовісні молодики, вбрані у відповідну символіку, плювали в очі нашим ветеранам, зривали з них георгіївські стрічки, обзивали їх. Це навіть хуліганством не можна назвати. А випадок з панахидою за загиблими під час Другої світової війни львівськими євреями? Коли равін почав читати молитву, вигулькнули ті ж самі молодики з криками «Гітлер прийде - порядок наведе». Ну як це можна назвати? Це ж нацизм у чистому вигляді! А «Свобода» ще ображається, коли їх так називають!» - обурено констатує Михайло.

Завдяки цим та іншим «старанням» українських неонацистів матеріалів проти ВО «Свобода» юристам Компартії не бракувало. Доказова база ледь вміщувалася у товстезній теці на кількасот сторінок. До речі, юристи змогли довести не лише факт нацизму, але й фінансування ВО «Свобода» олігархами, на що «свободівці» теж ображалися.

«Чого вони ображалися - невідомо, адже їхні меценати не робили секрету з того, що вони роблять фінансові вливання
у «Свободу», - дивується Михайло Бабич. - Ми легко знайшли інтерв’ю виданню «Главком», де депутат від Партії регіонів прямо сказав, що вони фінансово підтримують ВО «Свобода». Так само в пресі неодноразово були повідомлення, що Тягнибок виконує завдання львівського депутата і депутата Партії регіонів Петра Димінського. Той навіть не приховував, що тримав на зарплатах активістів ВО «Свобода». Ось всі ці докази в сукупності і зіграли ключову роль в судових розглядах, і Феміда врешті-решт стала на наш бік».

Ходять чутки, що Тягнибок, ще до офіційного висновку останньої інстанції готувався виступити з «розгромною» заявою проти комуністів на передачі Кисєльова. Тепер йому доведеться придумувати щось інше.

P.S. Фактичне визнання судом ВО «Свободи» нацистською організацією відкриває шлях до початку процедури заборони цієї сили. Але, чи піде на це ПРивладна партія, яка, як встановив той же суд, і фінансує ту ж таки ВО «Свободу»???

http://nbnews.com.ua/blogs/59524/

===========================================================================================

Высший админсуд не рассматривал дело по иску ВО «Свобода» к газете «Коммунист», это делал Высший специализированный суд Украины по рассмотрению гражданских и уголовных дел. Об этом сообщает пресс-служба ВАСУ. «В это воскресенье, 7 октября 2012 года, народный депутат Украины Евгений Царьков написал в своем блоге в социальной сети LiveJournal, «Высший административный суд Украины признал ВО «Свобода »нацистской организацией», - напоминают в ВАСУ.«В сообщении, в частности, говорится о судебном решении по спору между Коммунистической партией Украины и ВО «Свобода» относительно опровержения недостоверной информации. В названии и тексте сообщения автор упоминает Высший административный суд Украины и аббревиатуру ВАСУ. Это судебное дело рассматривалось в Высшем специализированном суде Украины по рассмотрению гражданских и уголовных дел», - уточнили в ведомстве.Напомним, что в партии «Свобода» удивились, услышав о заявлении г-на Царькова. Там утверждают, что им неизвестно о заседании суда и решении.

=============================================================================================

КПУ, ОУН-УПА, ВО "Свобода", нацизм

Previous post Next post
Up