Замки та печери Збруча

Jul 30, 2008 23:09

Не зміг всидіти вдома. Обіцяв нікуди не їхати, але порушив обіцянку, та і не жалкую. Побачив дуже багато цікавого, тобто замки та печери Збруча. Маршрут Полонне - Сатанів - Гусятин - Сидорів - Скала-Подільська - Борщів - Печера "Вертеба" - Монастирок - Висічка - Кривче





А також
Тернопільська обл.
Хмельницька обл.

Полонне - стародавнє місто, розташоване при впадінні річки Хоморця в Хомору. На його території збереглися залишки трьох фортець різних часів - 12, 17 та 18 століть. Фортеця 18 ст., побудована Любомирськими на кошти польського уряду, була на той час найбільшою польською земляною фортецею на Правобережній Україні.
Також костел Св.Анни (1607 р.), який зараз належить ордену францисканців.







Сатанів - в перекладі з латинської "нове місто". Назва латинського походження та археологічні знахідки дають підстави стверджувати, що місто засноване ще римлянами, але перша письмова згадка відноситься до 1404 р. Замок у Сатанові, побудований ще у 15 ст. тодішніми власниками міста Одровонжам, був свого часу найзначнішим серед призбручанських замків. Крім замку збереглися старовинна міська брама (15-16 ст.), синагога 1514-1532 рр. Поблизу замку збереглася кругла вежа, споруджена ще в давньоруські часи.
Поруч з Сатановим, в теперішній Слобідці Сатанівській, на високій горі над Збручем, мальовничо розкинувся Троїцький монастир, який з’явився ще у часи Київської Русі. Спочатку він був печерним, пізніше з’явилися дерев’яні та кам'яні будівлі.
Вихідцем з цього монастиря є відомий просвітитель 17 ст. Монастир був відомий ще і як резиденція єдиного в Україні цеху професійних жебраків.
























Гусятин відомий як батьківщина ватажка козацького повстання 1594-96 рр. Северина Наливайка (за іншої версією він народився в Сатанові).
Перша письмова згадка про Гусятин належить до 1431 р. Фортеця в Гусятині, збудована ще у 15 ст., на жаль, не збереглася, але збереглися цікаві храми - парафіяльний костел з монастирем бернардинів (1610 р.), синагога в готико-мавританському стилі (поч. 17 ст.) (зараз тут краєзнавчий музей), та Онуфріївська церква (др. пол. 17 ст.) з виразними оборонними рисами.










Сидорів відомий з 14 ст. Тут зберігся один з наймальовничіших подільських замків, що стоїть на високому пагорбі, який з трьох боків омиває невелика річка Суходіл, одна з приток Збруча. Видовжений в плані (при довжині в 178 м фортеця має лише 30 м в найширшому місці) замок дивовижним чином нагадує велетенський корабель.
Є в Сидорові ще одна цікава споруда - костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії (1730-1741 рр.). Бароковий храм має в плані форму герба Калиновських, власників Сидорова та фундаторів храму. Саме завдяки плануванню сидорівський костел вважається архітектурним унікумом.
Ще один храм Сидорова - греко-католицька церква 19 ст.



















Скала-Подільська над Збручем відоме з першої половини 14 ст. Тут знаходився оборонний дерев'яно-земляний замок, збудований на місці давньоруського городища. Відбудували замок у 14 ст. князі Корятовичі. Замок багато разів руйнували і відбудовували. До нашого часу він зберігся лише частково.
Костел 18 ст. і греко-католицьку церкву 19 ст., поруч з якою б'є джерело. В місті збереглося багато старих будинків кінця 19 - початку 20 ст.
















Місто Борщів знаходиться на лівому березі річки Нічлава. Назва міста, очевидно, походить від слова "борщівник" - трав'янистої рослини, молоде листя і стебла якої вживають у їжу. Це місто з давньою історією, яка сягає епохи палеоліту. Перша письмова згадка про місто відноситься до 1456 р. Про історію міста детальніше ми можемо дізнатись у досить багатому, навіть як для великого міста, краєзнавчому музеї та в печері "Вертеба". З пам'яток архітектури у Борщеві збереглися костел (1763), мурована церква Успіння Пресвятої Богородиці (1886) та Народний Дім (1905-1908).






"Вертеба" Найбільш “археологічна” - печера Вертеба в 2 км від Більче-Золотого (загальна довжина ходів - 8 км).










У мальовничій долині між стрімкими скелястими схилами на лівому березі Серету, лежить невелике село Монастирок. Перша згадка про нього відноситься до 1600 р., коли тут був заснований чоловічий монастир, але відомо, що ще з 9 ст. у гроті-печері постійно проживали кілька монахів-пустельників, серед цих скель з незапам'ятних часів вершили язичницькі обряди давньо-слов'янські жреці-волхви. Свідком тому є велика кам'яна брила-жертовник на якій вирублено заглиблення у вигляді хреста. З пам'яток архітектури збереглася церква Воздвиження Чесного Хреста 18 ст., келії 16 ст. та хресна дорога із 14 хрестів.













Замок в Висічці розташувався на високому узгір‘ї, недоступному з трьох боків, оточеному з заходу і з півдня потоком Драпака, що впадає в Нічлаву. Час побудови замку, ім'я його засновника і наступних власників невідомі. Відомо тільки, що в 1672 р. його захопили турки, а в 1675 р. тут із залогою перебував Ян Собеський. Замок поступово приходив у занепад, але у 1820 р. власниця села Марія Голейовська-Чарковська перетворила його на чудовий палац. Палац до наших днів не зберігся, його просто розвалили, а вже в 1990-х роках знищили вежу замку, яка найкраще збереглася. В Висічці є ще дерев'яна Миколаївська церква 1763 р., та костел 17-18 ст.













І ще не можу розпізнати що це може хто знає




Кривче замок17 ст. та костел 18 ст. Поселення відоме з 1639 р., коли тут було збудовано замок тодішніми власниками Коптськими. До нинішнього часу збереглися дві вежі і мур між ними.
Але більш знамените Кривче не замком, а печерою Кришталева. Печера має загальну довжину лабіринтів 23 км, довжина екскурсійного маршруту 3 км. Під час екскурсії розповідають багато легенд про фантастичних мешканців цього дивовижного царства, зможете помилуватися його красою. Крім того, печера має лікувальні властивості для хворих бронхіальною астмою, бронхітом та гіпертонією. Особливість Кришталевої полягає в тому, що в ній спостерігається підвищена іонізація повітря й практично повна відсутність бактерій. У будь-яку пору року температура у печері +11 градусів.






















Мандрівка Україною

Хоча все обіцяю, але буду робити звіти по кожному місцю, так що далі буде багато фото і звіти.

Сидорів, Сатанів, Полонне, Кривче, Скала-Подільська, Борщів, Гусятин, Хмельницька обл., Монастирок, Висічка, Тернопільська обл., Печера "Вертеба"

Previous post Next post
Up