Дендропарк Олександрія

Mar 05, 2017 22:52

Про дендропарк в Білій Церкві чув вже багато разів, от нарешті вирішив подивитися. Чесно кажучи, відчуття від дендропарку дивні: з одного боку великий дендропарк, в якому розташовано багато скульптур, будинків ті інших цікавих речей, з іншого боку постійне відчуття, що в парку щось недороблене.
От один з входів. Звісно ж вхід платний, але коштує не дуже великих грошей.



Багато різних великих та малих місточків, схожих на цей. В парку, до речі, було побудовано немаленьку систему ставків, фонтанів та водоспадів.


Частенько зустрічаються скульптури античних богів. Для довідки, Олександрія - це найстаріший та найбільший дендропарк нашої країни, він займає площу 405 гектарів. Для порівняння площа уманської Софіївки складає лише 179 гектарів.


Ось дивна ротонда. З незрозумілих мені причин чомусь погруддя Потьомкіна посадили за грати. Може його крали часто? Чому тоді тільки його? Наче всі інші скульптури стоять просто так.


Симпатична Кругла альтанка.


Є ще незвичний пам’ятник пелікану. Спочатку думав, що пелікани, наче римські гуси, від чогось врятували цей парк, а от ні: історики кажуть, що ця колона збудована на честь Олександра Першого, який був покровителем масонів, на гербу яких як раз зображений пелікан, що годує своїх пташенят.


Різних скульптур, в загалом, в парку вистачає.


Ще одна особливість парку - це закопані урни. Таке собі ноу-хау.


Ще одна цікава споруда парку - це «Руїни» з водоспадом. Цікаві вони, наскільки мені відомо, як раз тим, що в жахливому вигляді вони знаходяться не тому, що їх не реставрують, а тому що вони навмисно були вже побудовані в такому вигляді.


Поруч з руїнами маленький острів (може і півострів, вже не пам’ятаю точно).


Звісно ж в гарному дендропарку повинна бути річка. В Олександрії - це Рось. Вздовж річки гарні алеї.


А це, як на мене, обличчя дендропарку - Китайський місточок. Розташований він між двома ставками і виконує чисто декоративну функцію, бо пройти там спокійно можна і без нього.


Колонада «Луна». Якщо навіть дуже тихо щось сказати з одного боку колонади, то людина з іншого боку чудово вас почує. Колись, кажуть, тут грав оркестр, музику якого було чудово чутно в усьому парку. До речі, щоб зробити це фото чекав майже півгодини, бо наречені зі своїми фотосесіями на цю колонаду в неділю липли як на мед.


Чергова скульптура з ангелом.


В цій частині парку дуже приємно відпочити, лавочок дуже багато.


Ось ще раз Китайський місточок зблизька.


Тут теж доводиться або розштовхувати всіх, або по півгодини чекати в черзі, щоб сфотографуватися.


Фото одного зі ставків.


В парку окрім великої доглянутої території є також досить великий шматок, куди не доходить нога прибиральників та архітекторів. Ставки там виглядають набагато гірше, лавочок вже немає зовсім, та замість гарних доріжок звичайні стежки в траві. Там вже парк виглядає якось так.


В цьому ж районі знаходиться отакий безкоштовний вхід до Олександрії з боку району Гайок, де розташований великий військовий аеродром. Район цей зовсім поруч. Саме тому, де б ви в парку не гуляли, літаків добре чутно, бо злітають та сідають вони там майже постійно.


А на останок чудовий вид на річку з Палієвої гори.


Взагалі парк гарний і, в принципі, сподобався, але Софіївка все ж краще. Отже в моєму рейтингу дендропарків України Олександрія займає почесне друге місце. Хоча в них не так давно з’явився ще один конкурент, хоча і не зовсім дендропарк: це Межигір’я.

Можна ще почитати:
- Межигір’я
- Найкращий український дендропарк

дендропарки, олександрія, київщина, біла церква

Previous post Next post
Up