Що варто побачити в Луганську

Mar 03, 2017 01:20

Давно вже хотів продовжити викладати путівники по містам України, але щось руки не доходили. Нарешті пересилив себе та змусив сісти та написати про наступне місто - Луганськ.
Луганськ - явно не туристичне місто і в цьому плані програє більшості обласних центрів України. Як на мене, в плані туризму стоїть на одному рівні з такими містами, як Житомир та Херсон. Нікого не хочу образити, це лише моя особиста думка. Але місто досить велике і в ньому все одно є що подивитися. Нажаль в мене дуже мало світлин з Луганська, тому частину довелося взяти з інтернету, щоправда шукав я їх вже давно, і ось нарешті знайшов час зібрати все до купи. Тож далі по черзі.



1. Луганський мотодром
Само по собі місце це не дуже цікаве, а от мені пощастило побувати там, коли проходили змагання. Облаштований мотодром не дуже, бо, як я зрозумів, робили мотодром організатори змагань на ентузіазмі, і, судячи з усього, майже без грошей.


Але атмосфера на змаганнях дуже гарна, все залежить від учасників.


2. Петропавлівський собор
Найбільший зі старих храмів міста. Розташування в нього, як на мене не дуже, бо якось далеко знаходиться, але в цілому гарний.


3. Парк Горького
Це таке цікаве місце. Цікаве тим, що їхати дивитися туди треба тільки для того, щоб побачити на що може перетворитися гарний парк, якщо кілька десятиліть за ним не доглядати. Роздовбані будівлі, хащі, сміття - це все парк Горького.


Найчастіше зараз парк використовується для того, щоб посидіти на природі та посмажити шашлики біля річки (через парк тече річка Лугань), бо природи більше в місті та поруч з ним майже немає. Хоча не то щоб немає зовсім, просто, як кажуть, а, але не для відпочинку.


Проте навіть в цьому парку можна знайти якісь розваги, наприклад покататися на конях, ось на таких.


4. Парк 1 травня
Наче єдиний парк з атракціонами в місті: чортове колесо, каруселі, машинки… все як в стандартному парку розваг, який є в кожному обласному центрі. Але все трохи страшненьке. Ця світлина - це, напевно, найкраще, що можна побачити в парку. Цей острів відрізняється від всього іншого в парку, побудований не так давно.


Але в парку є зоопарк. Зовсім маленький та страшненький, але дітям, наче, все одно до вподоби.


5. Готель «Україна»
Одна з найкрасивіших будівель міста. Будувалася, як розповідають, полоненими німцями. В архітектурному плані дуже сильно відрізняється (в кращий бік) від іншої архітектури.


6. Філармонія
Сама філармонія відреставрована. Виглядає гарно. Хоча після реставрації зовсім незрозуміло, як вона виглядала раніше. Сквер біля філармонії теж дуже гарний (на фото я обирав найгірший ракурс).


Одразу за цим сквером пам’ятник Далю. Вулиця Даля, та на якій стоїть пам’ятник, теж варта уваги, якщо хочеться подивитися на старе місто, так би мовити поринути в атмосферу. Вона скоріше схожа на маленький бульвар. Але це тільки, якщо цікавитися історією, середньостатистичному туристу навряд чи буде цікава.


7. Вул. Карла Маркса
Самий центр старого міста. Обов’язково требо прогулятися. Багато цікавих будинків, таких, як ось цей рожевенький будинок з колонами.


Ще трохи далі стара пожежна частина.


Поруч ще непоганий будинок. Якщо пройтися можна ще кілька знайти.


8. Борцям революції
Цей пам’ятник теж розташований по Карла Маркса, тому до нього обов’язково дійдете. Звичайно ж пам’ятник комуністам: Ворошилову, на честь якого раніше називався Луганськ (його, до речі кілька разів перейменовували у Ворошиловград та назад) та Пархоменко. За пам’ятником можна знайти ще один маленький сквер.


Через дорогу від борців революції стоять два, здається англійські, танки. Між ними цікавий каскадний фонтан, який, мені здається давно вже не працює. Раніше було тут гарно. Зараз же просто цікаво подивитися на танки.


9. Будинок Техніки
Величезний будинок техніки стоїть на Червоній площі. Зараз це один з корпусів інституту культури та мистецтв. Маленький сквер, але є фонтан, кілька пам’ятників, пушки, лавочки. Теж гарне місце. Хоча для будівництва (не знаю в які часи це було), знесли найбільший та найстаріший храм міста. Хоча в ті часи багато храмів підривали..


10. Пам’ятник Ворошилову
Сам пам’ятник звичайний, але з нього відкривається вид на естакаду залізничного вокзалу. Плюс за пам’ятником стоїть найдовший в Луганську будинок «Китайська стіна».


11. Театр ляльок
Оригінальна будівля лялькового театру, але нічого надзвичайного.


Через дорогу набагато цікавіша будівля готелю «Дружба», яка трохи схожа на праску. Готель навколо себе непогано прикрасив територію: стежки, скульптури, місточки.


12. Сквер Молодої Гвардії
В цьому сквері знайдете найоригінальніший працюючий фонтан міста. Фонтан старенький, побудований ще за радянських часів, але на відміну від багатьох інших досі працює. В радянські часи Луганськ був містом фонтанів, але до наших часів дожила лише невеличка їх кількість.


Дітей в сквері багато.


13. Центр
Звісно ж треба відвідати центральну площу міста - площу героїв Великої вітчизняної війни. Надзвичайного на цій площі нічого немає, але все ж центр.


На площі стоять отакі два будинки.


14. Пам’ятник Божої Матері
Цікавий не тільки сам пам’ятник, а взагалі вся ця частина Радянської вулиці, що біля нього. Чомусь біля пам’ятника багато іменних плиток, таких як «Олексій + Наталія», «Таня та Вадим». Я чогось не розумію мабуть, що цікавого знаходять наречені в тому, що все місто ходить по їхнім іменам.


Поруч новенький храм, який вночі світиться різними кольорами. Оригінальна підсвітка, яка постійно дуже повільно змінює колір.


15. Сквер Пам’яті
На цьому місті раніше був цвинтар, але зараз зробили непоганий сквер. Зараз - це ще в радянські часи. От тільки руки схоже не дійшли до фонтану, який наче повинен там бути, але виглядає наживо, наче знаходиться в процесі будівництва. При чому, судячи з усього, в такому процесі він вже давно.


В глибині скверу стоїть невеличкий дерев’яний храм.


16. Педуніверситет
На території педагогічного університету розташований маленький музей просто неба скіфських скульптур, яки збиралися по всій області.


Ще, як кажуть, в цьому університеті є факультет ландшафтного дизайну (чи щось схоже) і наче студенти на території свого університету здають іспити, за рахунок чого ця територія непогано виглядає. А от правда це чи ні, я не знаю.


17. Володимирський собор
Найбільший храм міста, наскільки мені відомо, але явно не найстаріший.


18. Храм Олександра Невського
Цей храм вартий уваги тільки якщо будете десь поруч. Навмисно сюди їхати я б не радив.


Храм наче непоганий, та й задумка зробити маленький парк біля університету теж виглядає гарно, але судячи з усього цей парк кинули напризволяще і виглядає він закинутим. А будували все це наче на дуже давно.


19. Луганська мечеть
Ще одне незвичайне місце. В інтернеті пишуть, що після будівництва ця мечеть займала друге місце по кількості відвідувачів в Україні, якщо звісно не враховувати Крим, де прихильників було набагато більше.


Досить цікаве місце розташування: наче для будівництва виділили лише маленький шматочок землі і, щоб збільшити територію, будівельники насипали на схилі кілька шарів землі. На тому насипаному майданчику і побудували мечеть. А ще, як раз біля мечеті, знаходиться Луганський крейдяний кар’єр, не великий, але теж цікавий.


20. Авіамузей
Цей музей в список цікавих місць Луганська сміливо можна ставити на перше місце. В самому музею відвідувачів небагато, тож для всього вистачає одного співробітника: він же директор, він же екскурсовод, він же охорона. Але він може дуже багато цікавого розповісти про експонати музею, яких тут стоїть немало.


Серед них навіть стоять звичайні спортивні літаки, на яких досі можна було політати за окремі не дуже великі гроші.


21. Луганський водоспад
В степовому Луганську є свій маленький водоспад, що досить незвично для цього регіону. Невеличкий, лише пару метрів, може й менше. Водоспад цей розташований на якомусь дивному струмочку, який невідомо звідки береться, та й невідомо куди потім зникає.


22. Гостра могила
Меморіал присвячений захисникам часів Великої вітчизняної війни. Знаходиться на самому початку Оборонній вулиці. У роки Вітчизняної війни по цій вулиці під час оборони мешканці міста стояли ланцюгом та передавали снаряди та патрони на передову. Хоча про ланцюг може то все вигадки, бо таку саму історію я вже чув про деякі інші міста, а сам Луганськ наче захопили досить швидко, тож не дуже в ланцюг віриться, але все може бути.


Тихе, спокійне місце, і розташоване дуже далеко від центру.
Ну наче це остання світлина в цьому путівнику.


Можна ще почитати:
- Що варто побачити в Черкасах

луганськ, путівник

Previous post Next post
Up