Польща. Варшава. Палац культури і науки.

Dec 22, 2014 10:51

Про своє відношення до висотних будинків, хмарочосів, я висловив вже раніше, в попередньому ж пості описав яке розчарування спіткало мене в бажанні побувати на висоті. Змушені були обмежитися оглядом будівлі ззовні, по кругу теж не обходили, бачили тільки «парадний» фасад.




Палац культури і науки був переданий Польщі в якості подарунку від СРСР - будувалося протягом 1952-1955 р. за радянські гроші руками радянських будівельників.



Сьогоднішня висота будівлі складає 237 метрів, має 42 поверхи, оглядовий майданчик знаходить на 30 поверсі.



В 2000-му році в будівлі був встановлений годинник, після цього вона стала самим високим годинником, хоча й протрималася в цьому званні не так довго, зараз, здається, 3-тій.



Електроенергії будинок споживає, як містечко з населенням в 30000 чоловік, в якості працівників палацу числиться 25 котячих, які мають ловити мишей.

Для себе я з здивуванням виявив, що це не тільки одна багатоповерхівка. Тут же міститься комплекс набагато менш поверхових будівель, що являють одне ціле з висоткою.



Театр, палац молоді, найбільший в Польщі конференц-зал на 3000 чоловік, галереї...



Ехх, як я жалкую, що не побували в технічному музеї...

Поляки чомусь цю будівлю недолюблюють, мені то мабуть не зрозуміти. Декілька раз піднімалося питання про те, щоб взагалі знести, але підтримки такі ідеї не знайшли.

Натомість було вирішено, для зменшення домінантності палацу, заповнити навколишні території іншими хмарочосами. Ну і крім того те, що на територіях призначених під забудову не було нічого цінного, також зіграло свою роль.



ліворуч Злота 44 - 52-х поверховий, 192-метровий житловий будинок

Отримав величезне візуальне задоволення, в наших краях, практично недоступне



Зліва направо - 45-поверховий, 164-метровий готель Інтерконтиненталь, офісний 40-поверховий, 192-метровий Рондо 1, офісний 32-поверховий, 165-метровий Варшавський фінансовий центр, офісний 30-поверховий, 128-метровий Спектрум і 40-поверховий,160-метровий Космополітан. Ці всі будинки були побудовані в 2000-ні роки.

З іншої сторони височать ще два, але значно старші, 70-80-х років - Оксфорд, 150 метрів і 46 поверхів та Центр ЛІМ-готель Марріот, 43 поверхи і 170 метрів.



Не знаю як кому, але мені все ж велична будівля Палацу подобається значно більше чим всі ці скляні... І не дивлячись на їх появу він все-одно лишається самим високим та потужним. Я б його назвав польським емпайр стейт білдінгом :)

Сподіваюся, колись ще вдасться побувати на його оглядовому майданчику...


Варшава, враження, Польща, мандри

Previous post Next post
Up