Сидорів. Костел

Oct 13, 2011 09:05

дивіться також:
Сидорів: замок-корабель

На протилежному від замку пагорбі стоїть унікальний костел, збудований протягом 1730 - 1741 років Марцином Калиновським та його сином Людовіком, старостою вінницьким. Храм збудовано однонавовим у стилі пізнього бароко. Цікавий костел тим, що має форму родинного гербу Калиновських «калинова»: натягнутий лук зі стрілою (пресвітерій) та дві зірки (вежі-дзвіниці).



За первісним планом, розробленим кам'янецьким старостою, наступником Калиновського на каштелянській посаді і видатним архітектором Яном де Вітте у 1730 році, костел мав мати три нами. Цей план сьогодні зберігається у у Львівській бібліотеці «Оссолінеум».



Храм освятили у 1741 році під титулом Благовіщення Пресвятої Діви Марії. Він дійсно має незвичайне планування. Вузький пресвітерій збудовано у формі стріли, він завершується гострою апсидою з увігнутими бічними гранями. Дві вежі на головному фасаді костелу у першому ярусі є п’ятикутними, з починаючи з другого - чотирьохкутні. На правій вежі є сонячний годинник. У крипті під костелом ховали членів родини Калиновських.



Костел належав отцям ордену домініканців-обсервантів. Залишки будівель домініканського монастиря збереглися поруч з костелом.



Монастир ліквідувала австрійська влада у квітні 1787 року. Костел став парафіяльним. Відтоді храм став парафіяльним.



У радянський період костел було зачинено і він використовувався для господарських потреб. Повернули його місцевим римо-католикам у 1992 році. Проте, через відсутність коштів вже костел довгий час стоїть в напівзруйнованому стані. Богослужіння відбуваються тут тільки на великі свята. Обслуговують його отці-бернардини з Гусятина.



На трикутному фронтоні храму - скульптура Діви Марії.



Перед костелом збереглася фігура Христа:



В інтер’єрі зберігся кістяк старого органа, різьблені вівтарі і свічники.


















Костел з замкового пагорбу:







На кладовище неподілік від костелу можна знайти мавзолей Пайгертів - останніх власників Сидорова:


Костел домініканців та церква Різдва (1812 рік):



Гусятинський р-н, Сидорів, костели

Previous post Next post
Up