Сьогодні відправивши у нашій капличці святкову Службу Божу з нагоди свята Різдва Пресвятої Богородиці на запрошення пана Володимира ми відвідали свиноферму, яка знаходиться поруч з Києвом у селі Підгірці.
Я далекий від питань сільського господарства бо народився у місті Києві і виріс на 9-му поверсі нашого цегельного будинку у мікрорайоні Корчувате.
Тому звісно місія прочитати молитви і благословити приміщення свиноферми, власника, працівників та звісно поросяток була для мене незвичайною і викликала масу відчуттів.
По перше запах у приміщені де мешкають свині-дуже своєрідний десь нагадує гниле листя, але ферма доглянута тому багна та якихось занадто різких газів не було.
По друге цікавою була реакція свиняток на звук-калатання кадила та запах ладану.
Молитися і бачити реакцію людей приходилося не раз, а реакція свиняток була, як на мене не звичайною: вони перелякалися і як перелякані діти збилися в купу і притулилися один до одного і уважно слухали співи молитви, також уважно лупаючи великими очима розглядаючи то мене з кропилом то отця диякона Олександра з кадилом.
Очуняли поросятка і мов сказилися коли, я почав окроплювати святою водою стіни ферми, звісно частина святої води попала і на поросяток. Тоді вони вчинили хто зна що…. Тоді мені згадалася Євангельська розповідь про те, як стадо свиней кинулося з кручі у воду…. Але ці поросятка були не біснуваті вони просто не бачили священика тому просто злякалися…….
Треба усім пам’ятати, що освячується-ікона, хрестик та інші речі, які після обряду стають святими. Дача, машина, ферма та інше не освячується а благословляється для використання людиною.
Що освячувати, а що благословляти має добре розбиратися священик, якщо він освічений……
Цікавий висновок: Виявляється свиноферми зараз великі ніхто не тримає бо це невигідно, хоча потреба у м’ясі в Україні велика.
Ця ферма на якій я був це спеціальна ферма на якій вирощують 150-200 голів свиней для елітних ресторанів. Годують поросяток виключно екологічною їжею без усяких стимуляторів росту. Бо якщо буде виявлена якась «хімія» клієнти-власники ресторанів більше брати свинину у власника ферми не будуть. Зрозуміло чому. Свининка йде до елітних ресторанів де котлета, або якась страва з свинини коштує в 2 - 3 рази дороще від вартості одного кілограма свинини на Бесорабці.
Саме цим і пояснюється перспективність і окупність свинячої справи - невеличких ферм.
Звісно «освячення» ферми закінчилось традиційно смачним, щирим та гостинним частуванням.
Під час смачного частування яке звісно складалося з різних страв з молодої свинини власник ферми пан Володимир задав мені запитання : от отче Сергію, я власник ферми і мені наспіла думка запросити священика, щоб він поблагословив мою ферму, робітників, приміщення та моїх поросяток.
Вмене каже власник важка робота, але нескладна маю питання де дешевше купити якісний корм для свиней і як дороще продати «навоз», звісно є проблеми з найманими працівниками не в питанні оплати праці, даєш людям роботу, зарплату нормальні умови праці забезпечую проживанням, а люди крадуть, пиячать… але отче, я не про це ходів запитати, я працюю з свинями та людьми, але здогадався запросити священика, а що Президент України чи Прем’єр-Міністр України запросили священика, щоб він поблагословив їхню працю та окропив святою водою їхні кабінети у яких вони працюють ?
Я відповів, що не знаю чи Вони це зробили, але висловив припущення, що скоріше за все Вони цього не зробили бо Вони працюють не з ………
А поки подивимось на ці приємні свинячі рильця !
Вони набагато приємніші за рильця деяких політиків, які звісно не вважають себе поросятками……