Історичний стадіон у центрі Києва віддадуть під забудову?

Jul 27, 2010 13:38

«Оце стадіон «Старт» забудують багатоповерхівками, на його місці з'являться шість височенних «свічок»!» - така шокуюча звістка розійшлася нещодавно серед мешканців, які живуть навколо цього стадіону. Як же дійшло до того, що єдине місце для занять спортом і простого відпочинку від міської метушні, таке важливе місце для історії Києва може перетворитись на будівельний майданчик, а згодом і на закриту територію для багатіїв?.. Адже стадіон - це 4,13 га у центрі міста, ласий шмат для знахабнілих олігархів...

Як це почалось

За інформацією ДПА України, 22 січня 2007 року з метою «реконструкції спортивного комплексу «Стадіон «Старт» було укладено інвестиційну угоду між ДПА у м. Києві та ТОВ «Голдеп Хаус» щодо будівництва багатофункціонального комплексу спортивно-оздоровчого, офісно-житлового та торговельно-розважального призначення.

Звичайно у проекті «офісно-житловій» та «торгівельно-розважальній» частині приділялось значно більше уваги. Фактично після «реконструкції» на місці стадіону мало залишитись тільки невеличке футбольне поле, а решта території опинилась би зайнятою хмарочосами.

Далі податкова звернулась до Фонду держмайна з пропозиціями щодо включення спортивного комплексу «Стадіон «Старт» до переліку об'єктів, що підлягають приватизації. Чиновники Регіонального відділення ФДМУ у м. Києві не змогли відмовити колегам з податкової і видали наказ за №516 від 21.07.2009 року, в якому стадіон було включено до переліку об'єктів що підлягають приватизації за «(«комерційним» конкурсом (те що конкурс виграла саме «Голдеп Хаус» будемо вважати випадковим збігом обставин).

Потім з'явилося рішення Київської міської ради від 26 лютого 2010 року N«418/3856.

Київрада припинила право відкритого акціонерного товариства «Науково-виробничий комплекс «Київський завод автоматики їм. Г. І. Петровського» на користування земельною ділянкою площею 0,28 га, відведеною відповідно до рішення виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих від 19.09.67 «Про закріплення за заводом автоматики їм. Г.І. Петровського території стадіону «Старт» та дозвіл на будівництво спортивного комплексу». Також рішенням Київради земельну ділянку площею 4,35 га під стадіоном «Старт» виключено з переліку спортивних парків. До того ж визнано таким, що втратило чинність, рішення виконавчого комітету Київської міської ради депутатів трудящих від 12.09.67 «Про закріплення за заводом автоматики ім. Г.І. Петровського території стадіону «Старт» та дозвіл на будівництво спортивного комплексу та пункт 5 рішення Київської міської ради від 01.03.2001 «Про оформлення права користування земельними ділянками».

Тим же рішенням була і призначена сума, за яку продали «Старт» - трохи менше 10 млн. грн. (для порівняння: за оцінками експертів у кризовий 2009-й рік ця земля коштувала не менше 40 млн грн).

Тобто стадіон, який має історичне значення, на якому тренується збірна України з пауерліфтингу, де тренуються найсильніші у світі люди (двічі найсильніша людина Світу Василь Вірастюк, 14 призерів Європи і Світу з пауерліфтингу), чи не єдине місце для здорового дозвілля і спорту у мікрорайоні, чиновники просто не помітили, побачивши тільки землю, за яку можна отримати гроші (те, що стадіон «пішов» за вчетверо меншу ціну, ніж ринкова, також вважатимемо випадковим збігом, який не має ніякого відношення до корупції).

Далі буде...

старт

Previous post Next post
Up