Własnej roboty piwo

Nov 29, 2008 14:38

Z bratem po napiciu się parę razy piwa w Bierchale (głównie przeniczniak) i regularnym piciu Ciechana (http://www.ciechan.com.pl/) stwierdziliśmy że nie starczają nam już zwykłe piwa (bo tak naprawdę wszystkie smakują podobnie i nie za specjalnie....) stwierdziliśmy że jak chcemy mieć dobre piwo to musimy je zrobić sami ( Read more... )

kuchnia

Leave a comment

Comments 2

666ami December 1 2008, 14:01:40 UTC
Sokole, to po prostu genialny pomysl :) Zgadzam sie w 100% ze komercyjne piwo jest do d. Szkoda, ze nie moge przywiesc ze soba troche organicznych piw i ale z Anglii, moim faworytem jest piwo pszeniczne robione w malym browarze - rewelacja. Smak, smak, smak. Polska to chyba jedyny kraj, ktory szczyci sie produkcja i spozyciem piwa, w ktorym takie miejsca jak Bierchale to pojedyncza kropka na mapie wielkiego miasta :/ Trzymam kciuki i czekam na pierwsze rezultaty :D

Reply


makingthematrix December 2 2008, 15:29:53 UTC
Jakiś czas temu wyszedł mi -z nieudanego wypieku chleba - całkiem udany kwas chlebowy. Co ciekawe, najlepiej smakował po tygodniowym odstaniu na parapecie, a nie jak było w przepisie, po trzech dniach. Zastanawiam się, czy jakbym zrobił go z trochę większą uwagą co do proporcji, a za to z większą ilością drożdży i cukru, to może wyszłoby mi coś na kształt średniowiecznego słabego piwa? :D Zwłaszcza, że drożdże nie były z saszetki, tylko wyhodowane z rodzynek :D

Aha, z doświadczeń przy robieniu wina wychodzi mi, że:
a) środek dezynfekujący można z powodzeniem zastąpić wrzątkiem (najpierw dokładnie umyć butelkę zwykłym płynem do naczyń, a następnie mydliny wypłukać wrzątkiem)
b) cukromierz nigdy mi się nie przydał :D

Reply


Leave a comment

Up