Pasglas & mysterious powders

Aug 31, 2011 06:28

(1) Pass glass challenge.

...the 17th century paintings offer an insight into the everyday drinking habits of of that time. One object that is frequently found in these images is the pass glass. A pass glass is a high cylindrical glass with regular horizontal bands on the outside. These bands were called ‘passen’ [measures] and give the glass the ( Read more... )

mysterious art

Leave a comment

Comments 24

ptitza August 31 2011, 16:39:06 UTC
Насколько я понимаю, белое -- это соль, а тёмное -- перец. На первой картинке соль насыпана на серебряную солонку, которая за хлебом, поэтому вещество в кульке только тёмное -- это чистый перец. На второй картинке солонки нет, соль лежит на тарелке, а рядом, из кулёчка, высыпается тёмный перец. Соль не из кулёчка, она была высыпана раньше, они подчеркнуто не смешаны. Вряд ли это табак: обычно с табаком лежат трубки (вот как здесь). Насколько я знаю, устрицы едят не с солью, они и так солёные, а с перцем, так что количество здесь, возможно, и в самый раз. Но я бы не брала количество за критерий. Для меня самый интересный вопрос: почему перец в кульке ( ... )

Reply

shkrobius August 31 2011, 17:20:49 UTC
National Gallery people ( ... )

Reply

ptitza August 31 2011, 18:04:37 UTC
Я ещё подумаю позднее. Перец - конечно, подают к устрицам вместе с лимоном. Во всяком случае, в Бостоне :) Насчёт надписи не уверена. Мне кажется, к этому времени уже не использовали подобные "трюки". Это более характерно для раннего Золотого века -- Ван дер Вейден, Дюрер, ван Лейден и т.д. Они любили написать что-то нибудь на ленточке, Библию раскрыть на нужном месте. А позднее это ушло. Вот, например, бумага того же Класа, правда, табак. Тут видно, что просто бумага:


... )

Reply

shkrobius August 31 2011, 18:21:51 UTC
I swear I've never seen oysters served with raw pepper. The very idea of it!

I can't, actually exclude that it is something LIKE tobacco. Maybe it was burned at the tip and the cone was used to direct the smoke over oysters, to produce smokey flavor.

Yes, that was the problem with the cones: the lettering was not very legible, only a few letters at a time, and they did not make much sense. But my Dutch is nonexistent, so who knows...

They surely know how to ruin a good thing in Boston...

Reply


ptitza August 31 2011, 16:41:57 UTC
Забыла поблагодарить за pass glass -- не знала.

Reply


michaellogin August 31 2011, 18:30:12 UTC
Скорее всего, это перец, или, может быть, даже смесь перца с солью.
Вот современный рецепт:
"Устрицы натуральные.
Устрицы подавать со льдом на раковинах. Посыпать их солью и перцем, облить лимонным соком, украсить блюдо лимоном и петрушкой. К устрицам подать тонкие ломтики хлеба, намазанные маслом.
5-8 шт. устриц, 1 лимон, 100 г хлеба, 1 ст. ложку сливочного масла, зелени петрушки, перец черный, соль по вкусу."
(Относительно) подробный разбор голланских натюрмортов. С удивлением узнал из него, что "Oysters, then as now, can be seen as symbols of carnality"
И дальше: "Objects similar to the silver cylindrical item on the right of the picture feature in most of Heda's paintings and is a ceremonial salt with a pile of salt crystals on top." "Alongside the lemon on the left is what appears to be a rolled-up cone of printed paper. It would have contained pepper and is an object that appears in many of the paintings that have shellfish as an element in the composition."

Reply

shkrobius August 31 2011, 20:07:00 UTC
I know what they say, I just wonder how do they know what's in the cone or how it was used. You never see this stuff on the oysters. Is not it odd to have an expensive silver bowl and put a paper cone on it? It's like you'll come to a five star restaurant and discover that salt is on plastic disposable trays. There is enough "pepper" in this cone for about a ton of oysters. I am not sure at all that it is pepper.

Reply


momomom August 31 2011, 19:58:57 UTC
It makes me think of the rock salt that one commonly sees oysters served on.

Reply

shkrobius August 31 2011, 20:00:22 UTC
The general opinion favors pepper, though...

Reply


nu57 September 7 2011, 06:24:57 UTC
Вот тут тоже говорят, что перец. Вообще, перец вошел в употребление в Европе как раз в середине 17-го века; возможно, перечницы ещё не были придуманы (кажется, первые появились в конце 17-го века). А если их не было, то самым простым и удобным способом to sprinkle и был такой кулек.

Reply

shkrobius September 7 2011, 06:56:59 UTC
I suspect that it is guesswork on their part that is no more informed than our own. Why pepper?Maybe it is black cardamom? How about massala - or curry powder - or seasoned salt - or even powedered brown shrimp (which they still eat in Holland). All these condiments were introduced at about the same time.

I am not sure, for example, that ground pepper was even sold. In most places, peppercorn was sold and people used hand mills or mortar and pestle to grind it as they needed it.

Reply


Leave a comment

Up