Мамині налисники.

Apr 20, 2012 21:23


Налисники - одна з 5 речей, які моя мама готує :)) Інших чотири - вареники-пельмені, відбивні, картопляне пюре і підливка (останні скоріш за все, приворожили мені чоловіка :))) Все.
Більше вона не готує нічого.
Варіння гречки і картоплі не рахуємо.




Продукти:
  • 2 яйця
  • 1 ч.л. цукру
  • 1/2 ч.л. солі
  • 1 ст.л. сметани 15% 
  • 0,5 л молока
  • 200-250 г пшеничного борошна вищого сорту
  • 1 ст.л. олії.
  • 1 ч.л. олії для смаження або кубик сирого несоленого сала
Підготовка:
За годину-дві до приготування всі продукти витягнути з холодильника.
Безпосередньо перед приготуванням підігріти молоко до 40°C

Процес:
Я для приготування тіста використовую блендер-ногу, мама робить звичайним міксером. Цілком можна обійтися і ручною збивалкою чи виделкою :) Основний принцип - не збивати, а змішувати.
1. Яйця, сметану, цукор і сіль змішати до однорідності.
2. Додати просіяне борошно і половину молока. Змішати до однорідної маси без грудочок.
3. Потроху влити решту теплого молока і добре вимішати.
4. Залишити тісто на 15-20 хв (цілком можна і на ніч у холодильнику).
5. Додати олію і легко вимішати черпачком.
6. Розігріти сковорідку (сковороди). Налити на неї 1 ч.л. олії, рівномірно розподілити по всій поверхні, щоб утворилася плівка. Краплі, які залишилися зібрати паперовим рушником. Якщо сало - то просто змастити сковорідку.
7. Тісто наливати у центр сковорідки і розподіляти по всій поверхні рухаючи сковорідку. Як тільки поверхня стане матовою - перевернути.
8. Готові млинці складати на тарілку і накривати іншою.

Примітки:
Замість молока можна взяти просто воду, або воду з молоком 1:1. Борошно можна взяти вищий сорт з пшеничним цільнозерновим  в пропорції 2:1. Цільні яйця можна замінити на білок (але тоді потрібно скоректувати трохи загальну рідину).
З цього тіста виходить навіть перший млинець. Головне - добре нагріти сковорідки, але не занадто.
Млинці цільні без дірочок.
Це дуже зручно, якщо закручуєш у них начинки. Та й варення з них не витікає :)
Я закручую, як і мама, так:

Джерело: cook
Варіанти начинок моєї мами:
- відварене м’ясо (яловичина або курятина) з вареною квашеною капустою (1:1) із пасерованою цибулею
- товчена картопля (цілком можна взяти вчорашнє пюре) з свіжою зеленою цибулею (іншою зеленню) і тертим твердим сиром
- молочний сир з цукром і ягодами

Хоча, я, найбільше люблю щойно посмажені - вони хрумкі та ламкі.
А потім відходять і стають звичайними млинцями.

Тип: млинці-оладки, Рецепт: з маминого записника

Previous post Next post
Up