Давно хотіла спробувати
цей легкий і простий рецепт від
i_lara і нарешті руки дійшли!
на 12 середніх мафінів:
Сухі складники:
1,5 склянки пшеничного борошна
1/2 ч. л. розпушувача тіста
1 ч. л. солі
Рідкі складники:
2 яйця
1/3 скл. олії
2/3 скл. молока (може бути трохи підкислим)
125 г молочного сиру (той, який творог ;))
Приготування:
1. Розігріти духовку до 180°C.
2. Поки розігрівається духовка:
- в одній посудині ретельно змішуємо сир з яйцями, олією і молоком;
- у іншу - просіюємо борошно з розпушувачем і сіллю так, щоб борошно лежало гіркою.
3. На верхівці борошняної гірки робимо заглиблення і виливаємо у нього суміш рідких складників. Вимішуємо кількома рухами ложки поки мука не вбере рідину (Лара пише, що може здатися рідким. Але як на мене, то воно нормальної густини вийшло). Може бути трохи з комочками, але це ознака того, що тісто змішали правильно.
4. Розкласти у формочки і випікати 15-20 хв при 180 °C, або до сухої палички з центру мафіна (у мене пеклося 25 хв.).
Цей універсальний рецепт дозволяє зробити мафіни соленими або солодкими, з наповнювачами на будь-який смак і без них.
Для солодких: зменшуємо кількість солі до 1/2 ч.л., додаємо 1/3 скл. цукру і кориці на кінчику ножа.
Наповнювачі для солених: посічена зелень, дрібно порізані оливки, сезонні овочі (н., молодий горошок + болгарський перець) і т.д.
Але як на мій смак, мафіни без наповнювачів цілком самодостатні.
Я присипала сезамом, чорнушкою і сушеним орегано.
Мені найбільш припали до смаку із орегано, але й з нігелою теж смачні :))
Кулінарний словничок.
Nigella sativa L. - Нігела посівна (чорний сезам, чорнушка, чорний кумін, дикий фенхель). Англійські назви: Black Cumin, Fennel Flower, Roman Coriander, Nutmeg Flower.
Однорічна трав'яниста рослина родини жовтецевих (близькі родичі -
анемона,
калюжниця,
жовтець їдкий). Батьківщина - Південна Європа, а звідти поширилася на весь Близький Схід. Культивується як декоративна та пряносмакова рослина.
В їжу вживають насіння - дрібне, вугільно-чорного кольору. Насіння багате жирами (близько 40% від маси насінини).
Завдяки великій кількості жирів і біологічно-активних речовин застосовується у фітотерапії (детальніше можна прочитати
тут).
Смак гострий, перцевий, ледь відчутна гірчинка.
У кулінарії використовуютьосновному для ароматизації випічки, других страв (наприклад, з баранини), соусів (чатні), солінь і маринадів.
Для повноти розкриття смаку нігеллу треба трішки просмажити.
Де купити? Я знайшла в магазинчику "Все для суші" (або "Суші-сам") під назвою "Насіння чорного кунжуту". Є також на ринку в узбеків (сухофрукти-бобові-спеції).