А про хумус я так давно мріяла і коли Катя принесла мені в подарунок баночку тахінної пасти, я не могла його не зробити.
"
Хумус біль тахіна" від
elena_fialka- 1 скл. відвареного до готовності нуту
- 2 ст.л цитринового соку
- 2-3 ст.л пасти тхіна
- 2 зубці часнику
- дрібка меленої зіри
- дрібка каррі*, а ще краще гострого червоного перцю
- сіль
Для подачі: 1 маленького розміру помідор, сумах, оливкова олія, перчик чілі*.
1/2 скл. сухого нуту замочити на ніч у воді з додаванням 1 ч.л. соди. Наступного дня промити холодною водою, залити свіжою і варити до готовності, навіть трохи переварити, щоб горох став зовсім м'яким. Не солити!
Відварений горох покласти в блендер, додати часник (через часникодавилку), тхінну пасту, лимонний сік, спеції, трохи відвару з гороху і спюрувати в гладку масу (при потребі додати ще води).
Готовий хумус викласти в тарілку, полити оливковим маслом, присипати сумахом, прикрасити кружальцями помідора і гострого перцю.
* Не додавала.
Дууууже смачна штука. Я вже тричі робила.
Найкраще смакує із тонким лавашем до м'яса-гриль.
П.С. На фото хумус з грудками на грецький манер (блендер не хотів терти велику кількість гороху :))
= = =
У мене останнім часом так буває, що я щось побачу в кулінарній частині френд-стрічки і все, хочу-не-можу-мушу зробити.
Дві наступних страви власне такі.
Обидві готувалися для гостей.
Перша - несподіване поєднання продуктів, можна навіть сказати, що "бюджетненько".
Це перший рецепт з журналу
viktorija_k, який я опробувала.
Я його боялася ;)
Холодний суп з рибою і томатним соком
- 1 л томатного соку
- 4 ст.л. зеленої цибулі тонкими кільцями
- 1 зварене на круто яйце
- 300 г риби*
- 1 свіжий огірок** (1 зелений болгарський перець)
- 4 ст.л. сметани
- сіль, перець
* Рибу можна використовувати практично будь-яку - варену, смажену, копчену, солену. Робила з кількою пряного посолу.
** Замість огірка взяла 1 зелений солодкий перець середнього розміру.
1. Рибу попередньо почистила, витягла хребет і дрібні кісточки, зняла шкірку. Філе порізала на кубики.
2. Цибулю трохи присипала сіллю і пом'яла, яйце натерла на крупну терку, а перець - маленькими кубиками.
3. Викладала шарами у склянки: риба-перець-яйце-цибуля або цибуля-яйце-перець-риба. Перед подачею заливала томатним соком. Окремо подавала сметану.
Я не уявляла, що буде аж так смачно!
Але! Заливати і змішувати треба безпосередньо перед їдженням, бо якщо постоїть, то смак риби починає домінувати і це не дуже приємно.
Варіація на тему рецепту Юлі (
cuinera_catala) "
Лосось з грибами".
Варіація, бо мої кучеряві ручки не спромоглися нарізати лосось достатньо тонко, щоб загорнути начинку в рулетики, як у Юлі. У моєму виконанні - це, фактично, канапе.
На 0,5 л готової пасти:
- 300 г печериць (почистити, порізати)
- 1 цибулина
- 1/4 склянки білого сухого вина
- 1 ч.л. томатної пасти
- сушені базилік, орегано, тим'ян
- 2 ст.л. вершків 20 % *
- вершкове масло
- сіль, перець
Для подачі:
- слабосолене філе лососевої риби
- петрушка
- сметана
- дієтичні хлібці
1. Цибулю дрібно посікти. Спасерувати на вершковому маслі до прозорості. Додати порізані печериці, трави й смажити на середньому вогні до готовності й поки не випариться вода (хв 15).
2. Після того як гриби зготуються, додати вино, томат і вершки посолити, поперчити. На сильному вогні, помішуючи, випарити рідину. Спюрувати блендером до бажаної консистенції (я цього разу робила гладке пюре). Остудити.
3. Кожен хлібець розрізати на 3 квадратики, викласти по 1 ч.л. грибного пюре, зверху шматочок лосося. Прикрасити петрушкою і краплинкою сметани.
*Моя зміна, бо без вершків чогось бракувало :).
Дууууже смачно :)