Як не спиш у ночі, бо до наступного годування залишилася година. то стільки всього в жж встигаєш зробити. Наприклад, перерила свої закладки і знайшла ще пару-трійку кулінарних жж.
Натхненники ідеї вечері - вихідні рецепти
trio-mia (Інна та Марина) і
marikan:
(1) і
(2)Що вийшло?
Гарнір: Картопляно-яблучне пюре.
- 0,5 кг картоплі
- 0,5 кг кислих яблук
- сіль
- 1-2 ст.л. вершкового масла
Пюре робила згідно вихідного рецепту (1): Картоплю почистила, порізала крупними шматочками. Поставила варитися. За цей час почистила яблука і видалила серцевинки. Після 10 хв варіння картоплі додала яблука і варила ще 15 хв. Злила воду в чашку. Картоплю і яблука (поки я годувала малу) муж перетворив у пюре додаючи з масло і юшку.
Для мужа яблучно-картопляне пюре виявилося добре забутим старим знайомим із книги "Приятного аппетита" (розділ "Німецька кухня"). Там воно романтично називалося "Небо і земля". Небо - яблука, а земля - картопля. І було заправлене свинячими шкварками (що вже менш романтично :).
Оскільки качиної чи гусячої грудки, як у вихідому рецепті, в мене не було і смажене їмо не часто, то довелося експериментувати.
Другий рецепт мені просто захотілося вам показати (як на мене має бути щось дуууже смачне). З нього я взяла тільки ідею маринування птиці в вині.
Я спеціально заклала собі рецепт
соусу барбек'ю до цієї курки. У найближчому майбутньому спробую зготувати.
А вчора у нас до пюре була підливка з індика.
Для підливки:
650 г індичого філе (+1 скл. мадери на маринад)
1 крупна (з кулак) цибулина
1 зубець часнику (нечищений)
1 тонка морквина
2 ст.л. томатної пасти
по 1/2 ч.л. базиліку, тим'яну і орегано, меленого духмяного перцю (хотіла ще дати перцю чілі , але в мене його не виявилося)
1/2 скл. сметани
Заздалегідь (десь за 4-5 год) грудку порізала, залила вином і поставила в холодильник. Забігаючи вперед - тонкі шматки промаринувалися повністю і мали дуже виражений смак вина, а більш товсті лише його нотку. Мені більш сподабався 2й тип.
Грудку скинула на сито, щоб стекли рештки вина, поки вона стікала порізала цибулю (тонкими пір'їнами) і 1 морквинку (тонкими майже прозорими долькими). Підсмажила цибулю з морквою і нечищений придавлений ножем зубець часнику до карамельного кольору цибулі, додала грудку, перемішуючи тушила до напівготовності індички (трохи додавши води). Часник витягла. Томат, сіль, спеції, змішала, розвела гарячою водою і вилила до грудки. Накрила і тушила ще з 8 хв. Сметану розвела тим соусом у якому все тушиться, вилила до грудки. Довела до готовності під кришкою.
Их..
Пюре пухке і дуже легке з кислинкою.
Ну і підливка теж так нічого вийшла :)).
Мадера залишає по собі дуже цікавий смак - злегка горіхово-мускатний. Хоч сухе біле теж добре б пасувало :).
У мене закінчилися запаси відкритого спиртного :( (для готування), а до найближих посиденьок з гостями невідомо скільки часу. Абідна, да.