Журавлиновий соус до м’яса
- 185 г журавлини
- цедра 1 апельсина + трохи його соку
- 2-3 гвоздички
- імбир, мускатний горіх десь по 1/3 чайної ложечки
- цукор - на смак
- 1 ст. л. коньяку
Журавлину промити.
Трохи підсушити на серветці.
Зняти цедру з апельсина, вичавити сік з 1/2 плода, змішати, додати цього імбир і гвоздику, трохи мускатного горіха.
У скляну термостійку посудину - журавлину і на плиту на великий вогонь. Як закипить додати суміш цедри та прянощів.
Коли ягоди почнуть лускати, витягти журавлину і збити блендером у однорідну масу. Перетерти через сито. Жмихи можна використати для компоту.
Отримане желе (пряне та кислюче) додати цукор і повернути на вогонь. Коли цукор розчиниться додати 1 ст.л. коньяку, вимішати і накрити. Добре остудити при кімнатній температурі, а потім в холодильнику (хоча б 2 години).
Абсолютний хіт як соус до запеченого або відварного м’яса - до качки, курки, індички та свинини.