Virtuvinis-nacionalinis, antra serija

Nov 30, 2008 23:22

Straipsnis su komentarais perkeltas į http://rokiskis.popo.lt/2008/11/30/virtuvinis-nacionalinis-antra-serija/

Kiek giedrius_v   bekovotų, Vincentas Sakas laimi. Tą puikiai rodo komentarai pirmoje serijoje - http://rokiskis.popo.lt/2008/11/30/virtuvinis-nacionalinis/

Taigi, pabandykim paatstovauti kitą, Vincento Sako pasekėjų pusę.

Cepelinai yra nelietuviškas ( Read more... )

kulinarija, lietuva, humoras, maistas, istorija

Leave a comment

Comments 39

šašlykų Lietuvoje nebėr, šašlykai dabar - šašlai zeppelinus December 1 2008, 09:36:53 UTC
Puiki V.Sako postringavimų ir logikos parodija. PPKŽx2 ( ... )

Reply

Re: šašlykų Lietuvoje nebėr, šašlykai dabar - šašlai rokiskis December 1 2008, 10:47:10 UTC
Tarp kitko, esu linkęs sutikti dėl šašlo. Lietuvoj gan specifiškas jisai. Ir, palyginus su armėniškais kirviu kapotais bei niekaip nemarinuotais šonkauliais, tikrai kitoks. Visgi, lietuviškos marinavimo ir kepimo tradicijos nėra labai jau nusistovėjusios, ne kažin kuo skiriasi nuo Rusijoj paplitusių, tad kol kas dar anksti kalbėti apie nuosavą versiją, nebent kas sugalvotų kažkokį labai savitą patobulinimą :-) Vėlgi, turint omeny, kiek skiriasi skirtingų Kaukazo tautų "šašlykai", sunku net ir spėlioti :-)

Tiesa, pats pavadinimas "šašlyk" yra kilęs iš Krymo totorių "šyšlyk" - "kepsnys ant iešmo". Būtų įdomu pasiaiškinti, ar Lietuvoje gyvenantys Krymo totoriai neturi panašių tradicijų (nors... aniems artimų turkų kotletas "šyš-kebab" - išvis į šašlą nepanašus) ir nuo kada išvis tie šašlai Lietuvoje atsirado.

Kita vertus, galim prisiminti, kad ant šampalo kepamą mėsą žino visa Vakarų Europa (tai buvo įprasta ir medžiotojams, ir kariams), tad įdomu būtų sužinoti, kokių galėjo būti likę vietinių, lietuviškų tradicijų.

Beje, o ką reiškia

Reply

Re: šašlykų Lietuvoje nebėr, šašlykai dabar - šašlai zeppelinus December 1 2008, 11:06:47 UTC
..lietuviškos marinavimo ir kepimo tradicijos nėra labai jau nusistovėjusios, ne kažin kuo skiriasi nuo Rusijoj paplitusių, tad kol kas dar anksti kalbėti apie nuosavą versiją..

Būtent todėl ir reikia pirmiems užsirezervuoti savo tautinei virtuvei šį patiekalą nauju pavadinimu. Kas pirmesnis - tas gudresnis.
..o ką reiškia PPKŽ?

Abreviatūra. [P]asirašau [P]o [K]iekvienu [Ž]odžiu.

O PPKŽx2 - [P]asirašau [P]o [K]iekvienu [Ž]odžiu du kart...:)

Reply


scania_gti December 1 2008, 10:23:34 UTC
Puiki teorija, bet nepaaiškina, kodėl apie senųjų laikų patiekalus nėra jokių šaltinių!
Ką pasakysit, a?!
O tiesa paprasta - lietuviams tik viduramžiais importavo ir įskiepijo skrandžius! Iki to laiko laimingai gyvenom nevalgydami ir taupydami kitiems reikalams. Matyt, nežemiškiems, jei jų net pėdsakų neliko net kapavietėse. Tie nežemiški reikalai yra: belaidžiai telefonai, savaime susinaikinantys ekomaišeliai ir pastatai pastatyti iš paskolų (nepadengti realiais pinigais).
Viduramžių Europa negalėdama pakęsti tokio rojaus pas kaimynus įskiepijo skrandžius, kartu su nacionaliniais patiekalais, kad labiau pravalgytume savo galybę.

Reply

rokiskis December 1 2008, 10:40:45 UTC
Tarp kitko, tai nepaneigia ir išvadų apie iki tol ėstą medžių žievę, samanas, kankorėžius ir šakas. Akivaizdu, kad jokios maisto gamybos Lietuvoje pradžioj nebuvo, o įskiepijus skrandžius, žmonėms teko kažkuo maitintis. Tai patvirtino ir Žalias Bebras, jis pats rašė, kad jo giminės dar maitinosi šakomis.

Reply


palivalka December 1 2008, 10:50:55 UTC
rokiski, esi mano vienas mėgstamiausių autorių lietuviškoje LJ fermoje. Nesustok, tu - jėga!

Reply

rokiskis December 1 2008, 11:07:12 UTC
Ačiū. Ghrmz... Tai iš tavęs dar bano nebus? :-)

Reply

palivalka December 1 2008, 16:02:07 UTC
O ką, jau prisidirbai? Nepastebėjau :]

Reply

rokiskis December 1 2008, 22:21:14 UTC
Nu ką aš žinau :-)

Reply


(The comment has been removed)

rokiskis December 1 2008, 11:59:07 UTC
Kanapės taigi kazachų ir turkmėnų augalas, svetimas Lietuvai, narkotikas. O kastinys - tai švediškas užtepas, todėl jis ir yra paplitęs tik pajūryje, kur atplaukdavo švedų laivai.

Reply

ginaite December 1 2008, 13:38:33 UTC
O gilių kava - lietuvių išradimas ar irgi ne?

Reply

rokiskis December 1 2008, 13:47:28 UTC
Lietuviai taigi neturėjo kavinukų, negalėjo virti kavos. Gilių kavą Lietuvon atvežė rusai su samovarais, jau po antrojo pasaulinio karo.

Reply


mastermind_haz December 1 2008, 15:52:54 UTC
Nu duodi.

Reply

rokiskis December 1 2008, 22:20:34 UTC
Aha

Reply


Leave a comment

Up