Жидачів. Костел Успіння Пресвятої Діви Марії (1577 р.)

Feb 21, 2012 00:23



Чи не єдиною справді цінною архітектурною пам"яткою Жидачева є костел Успіння Пресвятої Діви Марії 1577 року побудови. Храм дійсно є цікавим, а його не надто спотворений часом і людьми зовнішній вигляд чітко показує його поважний вік. Єдиним недоліком є те, що фотографувати костел дуже незручно через густі насадження дерев навколо нього. Ну, але то вже таке - основне, що споруда добре збереглась.



Перша католицька парафія в Жидачеві з"явилась ще у далекому 1301 році. Відомо, що на той час парафіяни користувались дерев"яним храмом, навколо його розташовувався цвинтар. У 1387 році король Владислав Ягайло подарував костелу село Рогізне, а його брат Свидригайло, будучи власником міста, оздобив храм у 1415 році.



З часом було вирішено звести мурований храм. Будівництво нового костелу було здійснено у 1577 році на кошти Миколи Лігензи, проте частина будівельних робіт тривала аж до освячення храму у 1612 році. Саме в той час з"явився портал над входом, а також головний вівтар Успіння Пресвятої Діви Марії.



У 1676 році поруч з Жидачевом розташовувався військовий табір короля Яна ІІІ Собєського, який після місячних боїв отримав перемогу над турками під Журавно. Після підписання мирової угоди з турками, а також звільнення 12000 полонених, яких гнали в ясир, в жидачівському костелі було проведено урочистий молебен, участь в якому взяв і Ян ІІІ Собєський.



Відомо, що за час свого існування костел неодноразово ремонтувався, зокрема відновлювальні роботи було проведено у 1775, 1896, 1933 і 1938 роках.
Останній католицький священник разом з групою парафіян покинув Жидачів у 1946 році, прихопивши з собою частину костельного майна. Після цього храмом опікувався отець Ієронім Квятковський, проте недовго - його було заарештовано у 1947 році, а до костелу приїжджали священники зі Стрия. У 1963 році храм було закрито, а також повалено костельну вежу-дзвіницю і зруйновано вівтарі. Спочатку в костелі розміщувався склад меблів, пізніше тут була автостанція з баром, а згодом - місцевий музей.
У 1989 році храм було повернено римо-католицькій громаді. У тому ж році костел заново освятили під титулом Успіння Пресвятої Діви Марії.



Оскільки найближчим часом не планую робити інші записи про Жидачів, то покажу тут ще дві цікавики міста.



На кололиці міста можна побачити залишки старого замчища, де ще в ХІ столітті було зведено перші фортифікаційні споруди, які простояли тут не одне століття. Проте оскільки на сьогоднішній день там нічого окрім земляних насипів не збереглось, то наразі опустимо цю тему. Може колись ще повернусь до неї, коли більш детально зацікавлюсь замчищами і городищами.



Ще одна цікавинка Жидачева розміщується у зовні особливо нічим непримітній Воскресенській церкві.



Мова йде про чудотворну ікону Богоматері Воплочення, або як ще її називають Жидачівська Оранта. Вік ікони вельми поважний - її датують 1406 роком.



Жидачів, храми, мандрівки, костели, фото, церкви, Львівщина

Previous post Next post
Up