До дня святого Валентина

Feb 14, 2012 00:33



Починаючи з часів незалежності України на наші землі з Заходу прийшло кілька свят, які раніше тут не відзначалися. Безперечно, одним з найпопулярніших з них є День святого Валентина, або як його ще називають - День закоханих, покровителем яких вважається святий Валентин. Мабуть нема такої людини, яка б не чула про це свято, проте мало хто знає, що мощі святого Валентина зберігаються в Україні. І тим місцем є церква Різдва Пресвятої Богородиці в місті Самборі на Львівщині.



А тепер про все попорядку. Відомо, що до кінця XVI століття українці не мали своєї церкви в самбірському середмісті, а польське населення навіть виступало проти її будівництва. Проте у 1554 році завдяки старанням Перемисько-Самбірського єпископа Антонія Радиловського королева Бона (яка у нас в першу чергу асоціюється з Кременцем) таки дала дозвіл на зведення церкви, але за умови, що українці повинні будуть збудувати частину міських мурів, браму і вежу.



У 1558 році тимчасову дерев"яну церкву було освячено, яку з часом планувалось замінити на муровану. Будівництво мурів тривало до 1564 року, і лише після його закінчення король Сигізмунд II Август дав остаточний дозвіл на спорудження церкви. Проте через великі грошові витрати, які було виділено на будівництво оборонних структур міста, коштів на зведення храму не залишилось. Врешті найближчим часом їх так і не знайшлось, тому будівництво мурованого храму відклолось на півтора століття і було здійснено лише у 1728 році.



Відомо, що покровителем Перемисько-Самбірської єпархії віддавна був святий Валентин. У 1759 році прах святого було вийнято з землі на цвинтарі святої Прісцилли у Римі. Тоді ж було прийнято рішення про передачу частини мощей на землі, покровителем яких був святий Валентин. Таким чином фрегмент черепа і кілька кісток потрапили до Самбора, і з тих пір тут й перебувають.



В радянські часи про наявність мощей святого замовчували, а в наш час їх щороку протягом тижня виставляють у храмі для того, щоб віруючі могли біля них помолитися і попросити заступництва у святого Валентина.



храми, мандрівки, Самбір, фото, церкви, Львівщина

Previous post Next post
Up