Устя Збруча

Nov 14, 2011 22:56



Так вже історично склалось, що русло Збруча протягом тривалого часу слугувало кордоном між різними державами. З 1772 року після першого поділу Польщі і до Першої світової війни Збруч розділяв дві імперіії - Російську і Австро-Угорську. В міжвоєнний час тут також проходив кордон, цього разу вже між Радянським Союзом і Польщею. Та й зараз тут проходить кордон, щоправда вже тільки між областями - Тернопільською і Хмельницькою.
Якщо ж Збручу довелось ділити межі двох держав, то точка його впадіння в Дністер весь цей час була місцем стику трьох держав: з 1772 року до Першої світової війни - Російської імперії, Австро-Угорщини і Румунії; а до вересня 1939 року - СРСР, Польщі і Румунії. Не дарма про це місце письменник Борис Антоненко-Давидович казав, що тут "когут піял на три держави". З приєднанням Західної України і Буковини до Радянського Союзу устя Збруча стало точкою стику трьох областей: Тернопільської, Хмельницької і Чернівецької.
Буквально в кількох десятках метрів від місця злиття Збруча з Дністром через перший прокладено два мости. Новий зараз служить для автомобільного сполучення між Хмельницької і Тернопільською областями, а старий перебуває в аварійному стані, проте пішки пройти через нього можна. На фото вище якраз зазнято старий міст з нового. Як бачимо, місце досить популярне серед відпочиваючих.
Якщо вже вас занесе в це місце, то зовсім поруч в сусідніх Окопах варто подивитись на залишки фортеці, а також помилуватись долиною Збруча з високої скелі.

Дністер, мандрівки, Хмельниччина, Збруч, фото, Тернопільщина

Previous post Next post
Up