Бучач. Василіанський монастир

Nov 07, 2011 00:57



Про замок в Бучачі я вже якось згадував - можна глянути тут. Сьогодні ж хочу показати ще одну архітектурну пам"ятку міста на Стрипі. Мова йде про монастирський комплекс отців Василіан.



Святиню, яка розташовується на протилежному від замку березі Стрипи на схилах гори Федір, можна впевнено вважати домінантою Бучача завдяки височенним вежам монастирського храму, які буквально висять над центральною частиною міста, в той час як замок ховається в хащах дерев, що покрили замкову гору.



Фундатором монастиря був Микола Потоцький, який хотів отримати визнання греко-католицького духовенства. Для досягнення цієї мети якраз підійшли отці Василіани, яких у 1712 році з дозволу львівського архієпископа запросив з Литви до Бучача його батько Стефан Потоцький.



У 1751 році розпочинається будівництво монастиря, в комплекс якого ввійшли: Хрестовоздвиженська церква, північний та південний корпуси монастирських келій та дзвіниця.



Церкву Воздвиження Чесного Хреста звели на місці домініканського костелу. Будівництво тривало до 1770 року.



При монастирі діяли школа-інтернат і семінарія, а в 1804 році на базі школи створили гімназію, яку функціонувала до 1944 року.



Після приходу радянської влади монастир було закрито. В монастирських корпусах спочатку розташовувались середня і вечірня школи, а згодом школа механізації сільського господарства. Саме під час господарювання останньої відбулось найбільше знищення святині - в храмі стояв комбайн і діяла кузня, а в дзвіниці зробили оглядову яму для ремонту техніки.



У 1991 році монастир повернули отцям Василіанам, які через рік розпочали відновлювальні роботи, а у 1995 році відновили і освітню діяльність, відкривши історико-філософський ліцей для майбутніх священнослужителів.



Ну, і на закінчення кілька фото з інтер"єрами монастирського храму:









монастирі, Бучач, храми, мандрівки, фото, церкви, Тернопільщина

Previous post Next post
Up